Kvadrat montažne kuće do 600 KM

M. Č.
Kvadrat montažne kuće do 600 KM

BANjALUKA - Stanovnici Srpske slabo su zainteresovani za kupovinu montažnih kuća, najčešće zbog toga što su skeptični po pitanju kvaliteta i dugovječnosti iako kvadratni metar ove kuće košta od 500 do 600 maraka.

Direktor preduzeća Montažne kuće "Berić" Dragan Berić rekao je da je kod njih interes za kupovinu montažnih kuća veoma mali i da većinom rade za ljude koje poznaju.

- Cijena zavisi od vrste obavljenih radova, a useljiva kuća košta 500 maraka po kvadratu - kazao je Berić i dodao da zakonska garancija za ove kuće iznosi dvije godine.

Menadžer fabrike "Stekocentar" iz Bijeljine Danko Perić kaže da ovo preduzeće mjesečno u prosjeku proda od 30 do 50 montažnih kuća.

- Najprodavanije kuće su od 56 do 63 kvadratnih metara. Kuća od 63 kvadrata sa potkrovljem i terasama košta oko 14.500 maraka - kazao je Perić.

Menadžer prodaje u preduzeću "Intal" Milići Slaviša Lukić kaže da su ljudi na ovim prostorima još skeptični kada je u pitanju ovaj sistem gradnje, ali i da je to u posljednje vrijeme sve manje izraženo.

- Kuća po principu "ključ u ruke" košta oko 600 maraka po metru kvadratnom - kazao je Lukić i dodao da je vijek trajanja ovakvih objekata oko 80 godina.

Prednosti i mane

Dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci Milenko Stanković kaže da tradicija građenja na ovim prostorima nije u vezi sa montažnom gradnjom, zbog čega i postoji određen nivo nepovjerenja prema ovim kućama.

- Prednosti montažnih kuća su veoma kratki rokovi izgradnje, izuzetna toplotna izolovanost, te niska cijena. S druge strane, nizak stepen kvaliteta posebno sa aspekta zvuka i vlage nije joj obezbijedio zavidno mjesto - kaže Stanković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana