Квадрат монтажне куће до 600 КМ

М. Ч.
Квадрат монтажне куће до 600 КМ

БAЊAЛУКA - Становници Српске слабо су заинтересовани за куповину монтажних кућа, најчешће због тога што су скептични по питању квалитета и дуговјечности иако квадратни метар ове куће кошта од 500 до 600 марака.

Директор предузећа Монтажне куће "Берић" Драган Берић рекао је да је код њих интерес за куповину монтажних кућа веома мали и да већином раде за људе које познају.

- Цијена зависи од врсте обављених радова, а усељива кућа кошта 500 марака по квадрату - казао је Берић и додао да законска гаранција за ове куће износи двије године.

Менаџер фабрике "Стекоцентар" из Бијељине Данко Перић каже да ово предузеће мјесечно у просјеку прода од 30 до 50 монтажних кућа.

- Најпродаваније куће су од 56 до 63 квадратних метара. Кућа од 63 квадрата са поткровљем и терасама кошта око 14.500 марака - казао је Перић.

Менаџер продаје у предузећу "Интал" Милићи Славиша Лукић каже да су људи на овим просторима још скептични када је у питању овај систем градње, али и да је то у посљедње вријеме све мање изражено.

- Кућа по принципу "кључ у руке" кошта око 600 марака по метру квадратном - казао је Лукић и додао да је вијек трајања оваквих објеката око 80 година.

Предности и мане

Декан Aрхитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци Миленко Станковић каже да традиција грађења на овим просторима није у вези са монтажном градњом, због чега и постоји одређен ниво неповјерења према овим кућама.

- Предности монтажних кућа су веома кратки рокови изградње, изузетна топлотна изолованост, те ниска цијена. С друге стране, низак степен квалитета посебно са аспекта звука и влаге није јој обезбиједио завидно мјесто - каже Станковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана