Kuzmanović: Enciklopedija najznačajniji projekat Srpske u oblasti nauke

Srna
Kuzmanović: Enciklopedija najznačajniji projekat Srpske u oblasti nauke

Banjaluka - Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je Enciklopedija Republike Srpske najznačajniji projekat Srpske u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i istraživanja ove vrste jer se bavi njenom prošlošću, sadašnjošću i predviđa buduća kretanja.

Kuzmanović je, na promociji prvog toma Enciklopedije u Ustavnom sudu Srpske u Banjaluci, istakao da je vlast Republike Srpske prepoznala značaj ove enciklopedije za jedan narod, te je donesen i Zakon o enciklopediji, a Vlada godišnje izdvaja 120.000 KM za njena istraživanja.


On je rekao da prvi tom sadrži 1.305 odrednica, 370 fotografija i 32 geografske karte.

Kuzmanović je naveo da bi drugi tom trebalo da bude predstavljen na Sajmu knjige u Banjaluci u oktobru, kao i da postoji namjera da Enciklopedija bude prevedena na engleski jezik.

"Enciklopedija mora predstavljati ličnu kartu Republike Srpske, te ćemo u njoj obraditi svako naselje u Srpskoj, njih 26.000 u 57 opština i sedam gradova", naglasio je Kuzmanović.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman rekao je da Ustavni sud Enciklopediju doživljava kao temeljno, istorijsko djelo za Srpsku u kojem je obrađena njena prošlost, sadašnjost, ali i data određena usmjerenja za njenu budućnost i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana