Kurtis Bejsinger i Fern Brejvman za Glas Srpske : Ljekari u RS odlično vladaju epiduralnom anestezijom

Milijana Latinović
Kurtis Bejsinger i Fern Brejvman za Glas Srpske : Ljekari u RS odlično vladaju epiduralnom anestezijom

Anesteziolozi na Univerzitetskom kliničkom centru RS veoma dobro vladaju savremenim tehnikama regionalne anestezije u akušerstvu koje primjenjuju u SAD i o njihovim prednostima treba što više da upoznaju pacijente.

Istakli su to profesori anesteziologije na univerzitetima Vanderbilt i Jejl u SAD Kurtis Bejsinger i Fern Brejvman u intervjuu "Glasu Srpske". Oni su proteklih dana, zajedno sa ljekarima na UKC RS, održali nekoliko radionica sa temom regionalne anestezije u porodiljstvu.

* GLAS: Koliko je anesteziologija u porodiljstvu napredovala i koje vrste anestezije se koriste u SAD?

BEJSINGER: Jedan od glavnih napredaka u ovoj oblasti je upotreba regionalne anestezije. Tu podrazumijevamo epiduralnu i spinalnu anesteziju, koje se koriste prilikom poroda carskim rezom i prilikom drugih ginekoloških zahvata. Žene se na taj način i te kako mogu osloboditi bola, maka je budna tokom poroda i odmah po završetku postupka može biti uz svoju bebu.

BREJVMAN: Ne samo da smo usavršili upotrebu ove vrste anestezije i doveli je do perfekcije, već smo i mnogo istraživanja uradili o toj temi. Važno je istaći da nakon upotrebe regionalne anestezije oporavak traje znatno kraće.

* GLAS: Šta je to što možemo očekivati u budućnosti, kada je riječ o razvoju anesteziologije?

BEJSINGER: Unapređivaćemo i dalje tehnike koje koristimo da bi bile dostupne široj populaciji. Unaprijedićemo i metode analgezije u postoperativnom periodu, da efikasni lijekovi budu dostupniji pacijentima.

BREJVMAN: Osim što rade na perfekciji tehnike, veoma je bitno da se ljekari koji ih koriste stalno edukuju, da bi znali da prenesu pacijentima prednosti upotrebe ovih metoda. Posebno je značajna edukacija ginekologa, jer oni češće viđaju pacijenta nego anesteziolozi.

* GLAS: Proveli ste nekoliko dana na UKC RS, kako biste ocijenili znanje naših ljekara i uslove u kojima oni rade?

BEJSINGER: Vrlo sam zadovoljan vještinama koje posjeduju anesteziolozi na UKC RS. Većina njih razumije tehnike regionalne anestezije i znaju sve o lijekovima koji se koriste pri anesteziji. Ova posjeta je kontinuiran proces, ja sam ovdje već treći put i sve ove radionice koje su posvećene upotrebi regionalne anestezije sprovode se u saradnji sa organizacijom "Kibele" iz SAD.

BREJVMAN: Sve pohvale za ljekare sa UKC RS, koji su vrlo vješti. Znanja koja su usvojili treba da primijene i edukuju pacijente da razumiju prednosti ovih tehnika. Savremene tehnike regionalne anestezije koje primjenjuju u SAD i Evropi počeli su primjenjivati i ovdje i ljekari veoma dobro vladaju njima.

* GLAS: Šta je najteže u poslu kojim se bavite?

BEJSINGER: Dok sam studirao najteže je bilo savladati mnogo gradiva, da bih znao da u praksi primijenim naučeno. Kako sam napredovao, najveći izazov mi je bio kako da što efikasnije sarađujem sa kolegama i da oni razumiju moju ulogu u tome da pacijentima obezbijedim što bolji tretman.

BREJVMAN: Najveći izazov je kako obezbijediti neophodne resurse. Cilj mi je da mlađim kolegama obezbijedim opremu, bez obzira na to da li je riječ o ultrazvuku ili igli za davanje spinalne anestezije, jer sve to mora biti obezbijeđeno da bi korektno obavili svoj posao. Najvažnije je prenijeti mlađim kolegama da imaju na umu da je pacijent uvijek u centru pažnje.

Poziv

* GLAS: Zašto ste za svoj poziv izabrali anesteziologiju?

BEJSINGER: Radio sam kao pedijatar i shvatio da se ne vidim u tom polju medicine, a potom sam izabrao anesteziologiju i smatram da je to bio pravi izbor.

BREJVMAN: Prvo sam radila kao porodični ljekar i vrlo brzo shvatila da kroz taj posao ne mogu da se 100 odsto posvetim svim pacijentima. Željela sam da se usmjerim u nešto što mnogo više odgovara mom senzibilitetu, da dajem svoj maksimum. Nikada nisam zažalila što sam izabrala anesteziologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana