Куртис Бејсингер и Ферн Брејвман за Глас Српске : Љекари у РС одлично владају епидуралном анестезијом

Милијана Латиновић
Куртис Бејсингер и Ферн Брејвман за Глас Српске : Љекари у РС одлично владају епидуралном анестезијом

Анестезиолози на Универзитетском клиничком центру РС веома добро владају савременим техникама регионалне анестезије у акушерству које примјењују у САД и о њиховим предностима треба што више да упознају пацијенте.

Истакли су то професори анестезиологије на универзитетима Вандербилт и Јејл у САД Куртис Бејсингер и Ферн Брејвман у интервјуу "Гласу Српске". Они су протеклих дана, заједно са љекарима на УКЦ РС, одржали неколико радионица са темом регионалне анестезије у породиљству.

* ГЛАС: Колико је анестезиологија у породиљству напредовала и које врсте анестезије се користе у САД?

БЕЈСИНГЕР: Један од главних напредака у овој области је употреба регионалне анестезије. Ту подразумијевамо епидуралну и спиналну анестезију, које се користе приликом порода царским резом и приликом других гинеколошких захвата. Жене се на тај начин и те како могу ослободити бола, мака је будна током порода и одмах по завршетку поступка може бити уз своју бебу.

БРЕЈВМАН: Не само да смо усавршили употребу ове врсте анестезије и довели је до перфекције, већ смо и много истраживања урадили о тој теми. Важно је истаћи да након употребе регионалне анестезије опоравак траје знатно краће.

* ГЛАС: Шта је то што можемо очекивати у будућности, када је ријеч о развоју анестезиологије?

БЕЈСИНГЕР: Унапређиваћемо и даље технике које користимо да би биле доступне широј популацији. Унаприједићемо и методе аналгезије у постоперативном периоду, да ефикасни лијекови буду доступнији пацијентима.

БРЕЈВМАН: Осим што раде на перфекцији технике, веома је битно да се љекари који их користе стално едукују, да би знали да пренесу пацијентима предности употребе ових метода. Посебно је значајна едукација гинеколога, јер они чешће виђају пацијента него анестезиолози.

* ГЛАС: Провели сте неколико дана на УКЦ РС, како бисте оцијенили знање наших љекара и услове у којима они раде?

БЕЈСИНГЕР: Врло сам задовољан вјештинама које посједују анестезиолози на УКЦ РС. Већина њих разумије технике регионалне анестезије и знају све о лијековима који се користе при анестезији. Ова посјета је континуиран процес, ја сам овдје већ трећи пут и све ове радионице које су посвећене употреби регионалне анестезије спроводе се у сарадњи са организацијом "Кибеле" из САД.

БРЕЈВМАН: Све похвале за љекаре са УКЦ РС, који су врло вјешти. Знања која су усвојили треба да примијене и едукују пацијенте да разумију предности ових техника. Савремене технике регионалне анестезије које примјењују у САД и Европи почели су примјењивати и овдје и љекари веома добро владају њима.

* ГЛАС: Шта је најтеже у послу којим се бавите?

БЕЈСИНГЕР: Док сам студирао најтеже је било савладати много градива, да бих знао да у пракси примијеним научено. Како сам напредовао, највећи изазов ми је био како да што ефикасније сарађујем са колегама и да они разумију моју улогу у томе да пацијентима обезбиједим што бољи третман.

БРЕЈВМАН: Највећи изазов је како обезбиједити неопходне ресурсе. Циљ ми је да млађим колегама обезбиједим опрему, без обзира на то да ли је ријеч о ултразвуку или игли за давање спиналне анестезије, јер све то мора бити обезбијеђено да би коректно обавили свој посао. Најважније је пренијети млађим колегама да имају на уму да је пацијент увијек у центру пажње.

Позив

* ГЛАС: Зашто сте за свој позив изабрали анестезиологију?

БЕЈСИНГЕР: Радио сам као педијатар и схватио да се не видим у том пољу медицине, а потом сам изабрао анестезиологију и сматрам да је то био прави избор.

БРЕЈВМАН: Прво сам радила као породични љекар и врло брзо схватила да кроз тај посао не могу да се 100 одсто посветим свим пацијентима. Жељела сам да се усмјерим у нешто што много више одговара мом сензибилитету, да дајем свој максимум. Никада нисам зажалила што сам изабрала анестезиологију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана