Купују милионски вриједне некретнине и запошљавају мимо конкурса

ATV
Купују милионски вриједне некретнине и запошљавају мимо конкурса

Милионски губици гуше Централну банку БиХ али то не спречава планове о куповини нових објеката за ту институцију, вриједе неколико милиона марака. Управни одбор је, како сазнаје АТВ, 31. јануара донио одлуку о куповини зграде у Палама.

То значи и нова запошљавања а, како незванично сазнајемо, радна мјеста су већ подијељена иако конкурс још није расписан. Пет радника српске националности треба да буде запослено у Палама а, према још непотврђеним информацијама, сви су страначки кадрови СДС-а. Отворено је и једно радно мјесто у Бањалуци, које ће, незванично, припасти супрузи аисистента Младена Иванића. 

Централна банка мора да има филијале које ће покрити и Републику Српску, па куповина новог објекта на прву и није тако спорна. Међутим, зграда у Палама нема простор за трезор. Уговор је, сазнајемо, склопљен директном погодбом, а вриједност је милион марака. Рок за отплату је десет дана. 

С обзиром на то да зграда у Палама нема трезор, нејасно је како ће та филијала обављати посао на територији Републике Српске, као што су примање депозита, стављање новца у оптицај и борба против прања новца. По свему судећи, новац ће и даље лежати у филијалама у ФБиХ којих ће, сазнајемо, бити још. 

Иако је сједиште банке у центру Сарајева, објекат са трезором и седам спратова, купљен прије девет година, планира се изградња новог на шта ће се, тврде наши извори, потрошити око 20 милиона марака. Од тога, четири и по милиона иду на куповину земљишта на локацији Хастахана у центру града. Однос инвестиција у Сарајево и Пале ће тако бити 20 напрема један.

Још 2010. године, све главне јединице банке у ФБиХ, и филијала у Брчком, имале су објекте са адекватним простором за трезор. Главна банка Републике Српске била је смјештена у тржном центру у Бањалуци, а одговарајућа зграда је изграђена крајем 2013. године. Оснивачки акти Централне банке БиХ, којих би Управни одбор требало да се придржава, прописују да територију Републике Српске покривају Главна Банка Републике Српске у Бањалуци и филијала у Палама. У истим актима стоји да све филијале треба да имају сопствени простор за складиштење новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана