Kućice u Glamočanima ostaju do kraja godine

G. M.
Kućice u Glamočanima ostaju do kraja godine

Banjaluka - Naplatne kućice na magistralnom putu u Glamočanima kod Banjaluke još nisu uklonjene iako je rok za to bio jun prošle godine, a u "Putevima RS" vjeruju da će taj posao biti okončan do kraja godine.

Portparol "Puteva RS" Natalija Kostrešević kaže da je Institut za građevinarstvo iz Banjaluke izradio glavni projekat za uklanjanje kućica.

- Izrađeni su i urbanističko-tehnički uslovi za privođenje namjeni dionice magistralnog puta nakon uklanjanja naplatnih kućica. Sve je dostavljeno "Putevima RS" i nakon toga je sprovedena redovna procedura revizije projekta, a sada se vrše manje korekcije glavnog projekta prema nalazu revizije - kaže Kostreševićeva.

Istakla je da će "Putevi RS" potom podnijeti zahtjev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju puta sa uklanjanjem naplatnih kućica, a nakon toga i za dobijanje građevinske dozvole.

- Angažovanje izvođača radova i nadzora biće sprovedeno nakon dobijanja građevinske dozvole, a vrijednost radova biće poznata poslije završetka tenderske procedure - rekla je Kostreševićeva.

Naplati putarine na tom mjestu usprotivilo se prije oko tri godine Ministarstvo saobraćaja RS, ali tek nakon što su kućice postavljene. Ministarstvo je tvrdilo da nikada nije dalo saglasnost za postavljanje kućica i da se putarina ne može naplaćivati na magistralnom putu, dok su iz "Puteva" to negirali tvrdeći da su postupali po nalogu Ministarstva saobraćaja i veza. Postavljanjem kućica na pogrešnoj lokaciji bavilo se i Okružno tužilaštvo u Banjaluci, ali je donijelo naredbu o obustavi istrage protiv bivših rukovodilaca "Puteva RS". Vlada RS je na kraju odlučila da kućice budu uklonjene, a istovremeno je počela naplata putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška u Jakupovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana