Kuće za 750 izbjegličkih porodica

Vedrana Kulaga
Kuće za 750 izbjegličkih porodica

Banjaluka - Stručne ekipe nadležnih institucija u RS trebalo bi da, u okviru Regionalnog programa zbrinjavanja, od ove sedmice izađu na teren i obiđu na stotine izbjeglih i raseljenih lica da bi do marta imali spisak onih najugroženijih kojima će biti obezbijeđen trajni smještaj.

Nakon što je prošle sedmice u Sarajevu obilježen početak sprovođenja Regionalnog programa zbrinjavanja u BiH tako što su resorni ministri i predstavnici 22 opštine potpisali sporazum o realizaciji prvog talasa, nadležni uvjeravaju da počinju pripremu terena za izbor korisnika za drugi talas.

Kako je ranije rečeno, u drugom talasu bi trebalo da bude odabrano njih 750 i to do 10. marta.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta rekao je da su već angažovani ljudi koji će idućih dana da vide stvarnu sliku stanja na terenu kako bi se odabrali korisnici kojima je stambeno zbrinjavanje najpotrebnije.

- Trebalo je da to budu po 250 porodica iz Hrvatske i Srbije za povratak u FBiH i 250 iz BiH, ali pošto Srbija i Hrvatska nisu uspjele da izvrše provjere za te ljude, oni su pomjereni za naredni talas. Angažovali smo naše ljude i krećemo na teren u ovoj sedmici da izaberemo porodice raseljenih koje su u RS, a žele obnovu svoje imovine u FBiH - rekao je Vuleta.

On je ocijenio da je važno da BiH ispoštuje rokove koje traži Razvojna banka Savjeta Evrope da ne bismo izgubili dinamiku jer treći talas, možda i najbitniji, kako je rekao, treba uskoro da počne. Tu je, posjetio je, riječ o gradnji više od 250 stanova.

- Čim izaberemo korisnike za drugi talas, krenućemo u odabir i rangiranje korisnika za stanogradnju - rekao je Vuleta i dodao da je gradnja stanova planirana u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Derventi, Brodu, Bijeljini, Vlasenici, Bileći i Foči. Govoreći o prvom talasu zbrinjavanja Vuleta je podsjetio da je u tom paketu predviđena podjela građevinskog materijala za 20 korisnika i da bi pomoć trebalo da im stigne početkom idućeg mjeseca.

U okviru Regionalnog stambenog programa predviđena je obnova 5.400 stambenih jedinica u BiH, od čega 4.200 u RS.

Sredstva

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, koja je održana u aprilu 2012. godine, prikupljeno je oko 300 miliona evra, što je oko 60 odsto sredstava potrebnih za stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbjeglica u sve četiri zemlje.

Iz donatorskog fonda Srbija bi trebalo da dobije najviše i to 335,2 miliona, Hrvatska 119,7, BiH 101 milion i Crna Gora 27,7 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana