Kuće pod vodom po trinaesti put

Dragana Keleč, dopisnici
Kuće pod vodom po trinaesti put

Banjaluka - Intenzivne padavine donijele su nove probleme stanovnicima RS, a najteža situacija bila je u Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Kostajnici, gdje su poplavljena i zaplavljena mnoga domaćinstva.

Nabujale su Una i Sana u Novom Gradu, a rječice i potoci su došli pred kuće i pomoćne objekte. U podgrmečkom dijelu Novog Grada iz korita se izlila rijeka Vojskova, koja je u Donjim Matavazima poplavila tri kuće, više vikendica i drugih objekata. Božo Ličina iz Matavaza priča da je cijelu noć sa sinom izbacivao vodu iz štale.

- U ovoj godini ovo je 13. put da mi voda plavi domaćinstvo. Sve mi je uništeno, kuća, usjevi, silaža - istakao je Ličina.

U Novom Gradu su na snazi redovne mjere zaštite od poplava, saopšteno je iz lokalnog Centra za obavještavanje.

I u Prijedoru je došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Miloševice, koja se izlila u  naselju Topolik i zaplavila oko 70 kuća, dok je voda ušla u četiri kuće. Mještaninu Mladenu Škobiću voda je stigla do kućnog praga.

- U strahu smo kad vidimo silnu vodu koja nadire i prijeti da uđe u kuće. Ovdje 12 godina nije bilo poplava, ali evo sad prijeti opasnost da budemo poplavljeni - rekao je ovaj domaćin.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Prijedor Dušan Vranješ kaže da je u naselju Donji Orlovci zaplavljeno deset kuća, a saobraćaj je otežan.

Loša situacija bila je i u Kostajnici, čiji je načelnik Drago Bundalo proglasio stanje pripravnosti zbog opasnosti od poplava. Portparol te opštine Aleksandar Pašić kaže da je voda ušla u desetak pomoćnih objekata i da je saobraćaj na svim putevima otežan.

- Obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Kostajnica - Prijedor, kroz Palijski jarak. Alternativni pravac je lokalni put uz Marinkoviće ka Kalenderima - kaže Pašić.

Obilne padavine ugrozile su na području Kozarske Dubice 75 domaćinstava i uzrokovale prekid ili otežan saobraćaj na magistralnim i lokalnim putevima, a pod vodom su i desetine hektara oranica. Najteža situacija je u selu Vrioci, gdje se nabujala Mlječanica izlila i plavi put prema Kostajnici, stambene i privredne objekte. Iz Civilne zaštite je potvrđeno da je zatvoren put prema Kostajnici jer je Mlječanica u Vriocima kod preduzeća "Mlijekoprodukt" poplavila put u dužini od oko 200 metara. U "Mlijekoproduktu" su istakli da su ove godine već treći put poplavljeni.

- Nemamo apsolutno nikakvu pomoć nadležnih institucija i organa. Jedinu pomoć, osim sopstvenog ljudstva i sredstava, imamo od Vatrogasnog društva Kozarska Dubica, koje i sada, kao i svaki put, sa svojim vozilom i vatrogascima radi na ispumpavanju vode iz kruga preduzeća - kazali su u ovom preduzeću i dodali da će, uprkos poteškoćama, nastaviti sa redovnim otkupom, proizvodnjom i distribucijom proizvoda.

Cazin

Bujica uzrokovana obilnim padavinama pričinila je štetu na području opštine Cazin, gdje je poplavljeno više desetina stambenih i poslovnih objekata. U cazinskim naseljima Mutnik, Slatina, Kapići, Tržačka Raštela i Ćoralići mjestimične poplave su nanijele štetu usjevima, a iz Opštinske službe Civilne zaštite je potvrđeno da je poplavljen most u naselju Begove kafane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana