Куће под водом по тринаести пут

Драгана Келеч, дописници
Куће под водом по тринаести пут

Бањалука - Интензивне падавине донијеле су нове проблеме становницима РС, а најтежа ситуација била је у Приједору, Козарској Дубици, Новом Граду и Костајници, гдје су поплављена и заплављена многа домаћинства.

Набујале су Уна и Сана у Новом Граду, а рјечице и потоци су дошли пред куће и помоћне објекте. У подгрмечком дијелу Новог Града из корита се излила ријека Војскова, која је у Доњим Матавазима поплавила три куће, више викендица и других објеката. Божо Личина из Матаваза прича да је цијелу ноћ са сином избацивао воду из штале.

- У овој години ово је 13. пут да ми вода плави домаћинство. Све ми је уништено, кућа, усјеви, силажа - истакао је Личина.

У Новом Граду су на снази редовне мјере заштите од поплава, саопштено је из локалног Центра за обавјештавање.

И у Приједору је дошло до наглог пораста водостаја ријеке Милошевице, која се излила у  насељу Тополик и заплавила око 70 кућа, док је вода ушла у четири куће. Мјештанину Младену Шкобићу вода је стигла до кућног прага.

- У страху смо кад видимо силну воду која надире и пријети да уђе у куће. Овдје 12 година није било поплава, али ево сад пријети опасност да будемо поплављени - рекао је овај домаћин.

Шеф Одсјека Цивилне заштите Приједор Душан Врањеш каже да је у насељу Доњи Орловци заплављено десет кућа, а саобраћај је отежан.

Лоша ситуација била је и у Костајници, чији је начелник Драго Бундало прогласио стање приправности због опасности од поплава. Портпарол те општине Александар Пашић каже да је вода ушла у десетак помоћних објеката и да је саобраћај на свим путевима отежан.

- Обустављен је саобраћај на регионалном путу Костајница - Приједор, кроз Палијски јарак. Алтернативни правац је локални пут уз Маринковиће ка Календерима - каже Пашић.

Обилне падавине угрозиле су на подручју Козарске Дубице 75 домаћинстава и узроковале прекид или отежан саобраћај на магистралним и локалним путевима, а под водом су и десетине хектара ораница. Најтежа ситуација је у селу Вриоци, гдје се набујала Мљечаница излила и плави пут према Костајници, стамбене и привредне објекте. Из Цивилне заштите је потврђено да је затворен пут према Костајници јер је Мљечаница у Вриоцима код предузећа "Млијекопродукт" поплавила пут у дужини од око 200 метара. У "Млијекопродукту" су истакли да су ове године већ трећи пут поплављени.

- Немамо апсолутно никакву помоћ надлежних институција и органа. Једину помоћ, осим сопственог људства и средстава, имамо од Ватрогасног друштва Козарска Дубица, које и сада, као и сваки пут, са својим возилом и ватрогасцима ради на испумпавању воде из круга предузећа - казали су у овом предузећу и додали да ће, упркос потешкоћама, наставити са редовним откупом, производњом и дистрибуцијом производа.

Цазин

Бујица узрокована обилним падавинама причинила је штету на подручју општине Цазин, гдје је поплављено више десетина стамбених и пословних објеката. У цазинским насељима Мутник, Слатина, Капићи, Тржачка Раштела и Ћоралићи мјестимичне поплаве су нанијеле штету усјевима, а из Општинске службе Цивилне заштите је потврђено да је поплављен мост у насељу Бегове кафане.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана