Krševi uzimaju danak na putevima u Srpskoj

Anita Janković
Krševi uzimaju danak na putevima u Srpskoj

Banjaluka - Na putevima RS tokom drugog tromjesečja ove godine zabilježen je pad broja registrovanih vozila za 1,3 odsto u odnosu na isti period lani, dok je broj saobraćajnih nesreća porastao za 7,5 procenata, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Statistika se pokazala poražavajućom i kada je u pitanju starost automobila, jer je čak više od trećine četvorotočkaša starije od 15 godina.

- U drugom kvartalu ove godine drumovima RS je saobraćalo 54,3 odsto vozila starosti od šest do 15 godina, a 38,3 odsto je starije od 15 godina, dok je samo 7,4 odsto vozila starosti do pet godina - saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Prema procjenama saobraćajnih stručnjaka, drumovima u RS i BiH svakodnevno krstari čak 15 odsto neregistrovanih i neosiguranih automobila, što predstavlja milionsku štetu društvenoj zajednici. Osim toga, ovakva vozila po pravilu nisu tehnički ispravna, pa predstavljaju opasnost na putu i njihova vožnja je čest uzrok saobraćajnih nesreća.

- Od 88.176 registrovanih vozila, 84,2 odsto su putnički automobili, 8,9 odsto teretna vozila, a 3,5 odsto priključna, dok 3,4 procenta otpada na ostale kategorije vozila - saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Broj saobraćajnih nesreća u drugom kvartalu ove godine veći je za 7,5 odsto u odnosu na isti period lani, a broj poginulih je porastao za 5,1 odsto. Najviše povrijeđenih je u dobu od 21 do 29 godina, dok su na putevima život izgubili uglavnom stariji od 60 godina.

Vještak saobraćajne struke Milovan Babić smatra da se pad broja registrovanih vozila neminovno preslikava na povećanje vozila koja na crno krstare drumovima RS.

- Prema mojim saznanjima, veliki broj neregistrovanih automobila se vozi po selima, šumama i manjim opštinama. Dešava se da ljudi čak namjenski kupuju vozila za vožnju po šumama koja ne registruju. Mnogo je i onih koji ne podliježu nikakvim kontrolama, pa divljaju i bahate se po javnim drumovima - rekao je Babić.

Dodao je da su loša ekonomska situacija i velika nezaposlenost glavni "krivci" za prevelik broj vozila starijih od 15 godina koja u Evropi završavaju na otpadu.

- Kupovna moć domaćeg stanovništva je svakim danom sve gora, pa se iz nužde voze stara auta koja su često među glavnim uzrocima saobraćajki - rekao je Babić i naglasio da drumovi u RS ne odgovaraju mnogim uvoznim automobilima koji su pravljeni za velike brzine, sa jakim motorima.

Viši stručni saradnik za puteve i licence u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Džever smatra da podaci koji se saopštavaju na kvartalnom nivou nisu adekvatni pokazatelji stvarnog stanja u saobraćaju.

- Manji broj registrovanih vozila u drugom kvartalu se može pravdati činjenicom da su pojedinci odgodili registraciju zbog nedostatka novca ili iz drugih razloga - rekao je Džever.

On je pojasnio da lošoj starosnoj strukturi vozila na ruku idu liberalni propisi za uvoz polovnih automobila.

- Dozvoljeno je da se uvozi veliki broj polovnih vozila, što je uticalo na povećanje njihove prosječne starosti. Taj trend će se nastaviti i u narednom periodu ako se uzme u obzir podatak da vozila starija od 11 godina čine gotovo 78 odsto voznog parka u Srpskoj - dodao je Džever.

Crni četvrtak

Najveći broj saobraćajnih nesreća u drugom kvartalu ove godine dogodio se u četvrtak.

- Iako je prema podacima za drugi kvartal ove godine crni dan po broju saobraćajnih nesreća četvrtak, gledano na godišnjem nivou najviše saobraćajki se dešava petkom.  Lani se u danima vikenda desilo 57 odsto saobraćajnih nesreća sa poginulim licima - rekao je Milenko Džever. 

Milovan Babić smatra da je broj saobraćajnih nesreća koje su se desile četvrtkom povećan najvjerovatnije zbog toga što se bliži vikend, pa se vozači opuste i jače nagaze papučicu gasa.

Podaci za drugo tromjesečje ove godine:

- za 1,3 odsto manje registrovanih vozila

- za 7,5 odsto povećan broj saobraćajnih nesreća

- za 5,1 odsto više poginulih lica

- 38,3 odsto vozila starije od 15 godina

- 54,3 odsto vozila od šest do 15 godina starosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana