Кршеви узимају данак на путевима у Српској

Анита Јанковић
Кршеви узимају данак на путевима у Српској

Бањалука - На путевима РС током другог тромјесечја ове године забиљежен је пад броја регистрованих возила за 1,3 одсто у односу на исти период лани, док је број саобраћајних несрећа порастао за 7,5 процената, подаци су Републичког завода за статистику.

Статистика се показала поражавајућом и када је у питању старост аутомобила, јер је чак више од трећине четвороточкаша старије од 15 година.

- У другом кварталу ове године друмовима РС је саобраћало 54,3 одсто возила старости од шест до 15 година, а 38,3 одсто је старије од 15 година, док је само 7,4 одсто возила старости до пет година - саопштено је из Завода за статистику.

Према процјенама саобраћајних стручњака, друмовима у РС и БиХ свакодневно крстари чак 15 одсто нерегистрованих и неосигураних аутомобила, што представља милионску штету друштвеној заједници. Осим тога, оваква возила по правилу нису технички исправна, па представљају опасност на путу и њихова вожња је чест узрок саобраћајних несрећа.

- Од 88.176 регистрованих возила, 84,2 одсто су путнички аутомобили, 8,9 одсто теретна возила, а 3,5 одсто прикључна, док 3,4 процента отпада на остале категорије возила - саопштено је из Завода за статистику.

Број саобраћајних несрећа у другом кварталу ове године већи је за 7,5 одсто у односу на исти период лани, а број погинулих је порастао за 5,1 одсто. Највише повријеђених је у добу од 21 до 29 година, док су на путевима живот изгубили углавном старији од 60 година.

Вјештак саобраћајне струке Милован Бабић сматра да се пад броја регистрованих возила неминовно пресликава на повећање возила која на црно крстаре друмовима РС.

- Према мојим сазнањима, велики број нерегистрованих аутомобила се вози по селима, шумама и мањим општинама. Дешава се да људи чак намјенски купују возила за вожњу по шумама која не региструју. Много је и оних који не подлијежу никаквим контролама, па дивљају и бахате се по јавним друмовима - рекао је Бабић.

Додао је да су лоша економска ситуација и велика незапосленост главни "кривци" за превелик број возила старијих од 15 година која у Европи завршавају на отпаду.

- Куповна моћ домаћег становништва је сваким даном све гора, па се из нужде возе стара аута која су често међу главним узроцима саобраћајки - рекао је Бабић и нагласио да друмови у РС не одговарају многим увозним аутомобилима који су прављени за велике брзине, са јаким моторима.

Виши стручни сарадник за путеве и лиценце у Агенцији за безбједност саобраћаја РС Миленко Џевер сматра да подаци који се саопштавају на кварталном нивоу нису адекватни показатељи стварног стања у саобраћају.

- Мањи број регистрованих возила у другом кварталу се може правдати чињеницом да су појединци одгодили регистрацију због недостатка новца или из других разлога - рекао је Џевер.

Он је појаснио да лошој старосној структури возила на руку иду либерални прописи за увоз половних аутомобила.

- Дозвољено је да се увози велики број половних возила, што је утицало на повећање њихове просјечне старости. Тај тренд ће се наставити и у наредном периоду ако се узме у обзир податак да возила старија од 11 година чине готово 78 одсто возног парка у Српској - додао је Џевер.

Црни четвртак

Највећи број саобраћајних несрећа у другом кварталу ове године догодио се у четвртак.

- Иако је према подацима за други квартал ове године црни дан по броју саобраћајних несрећа четвртак, гледано на годишњем нивоу највише саобраћајки се дешава петком.  Лани се у данима викенда десило 57 одсто саобраћајних несрећа са погинулим лицима - рекао је Миленко Џевер. 

Милован Бабић сматра да је број саобраћајних несрећа које су се десиле четвртком повећан највјероватније због тога што се ближи викенд, па се возачи опусте и јаче нагазе папучицу гаса.

Подаци за друго тромјесечје ове године:

- за 1,3 одсто мање регистрованих возила

- за 7,5 одсто повећан број саобраћајних несрећа

- за 5,1 одсто више погинулих лица

- 38,3 одсто возила старије од 15 година

- 54,3 одсто возила од шест до 15 година старости

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана