Kršenje radničkih prava tjera mlade iz Srpske

Srna
Kršenje radničkih prava tjera mlade iz Srpske

Banjaluka - Aktiv mladih Saveza sindikata RS smatra da je kršenje prava radnika u Srpskoj učestalo, da mladi radnici rade na nesigurnim radnim mjestima, te da su posebno oni izloženi radu na crno, mobingu i da se češće otpuštaju sa radnih mjesta.

Povodom 7. oktobra, Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, Aktiv mladih Saveza sindikata organizovao je juče u Banjaluci okrugli sto sa kojeg je poručeno da zbog takvog odnosa mladi napuštaju Srpsku u potrazi za radnim mjestom.

- Zbog visoke stope nezaposlenosti mladih, problemi onih koji imaju posao često ostaju u zapećku pažnje javnosti, a spadaju u kategoriju radnika čija su prava znatno narušena - smatra predsjednik Aktiva Goran Stanković.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović uvjeren je da će novi zakon o radu, koji treba da bude usvojen do kraja godine, omogućiti zadržavanje dostignutog, a u nekim segmentima i podići stepen dostojanstvenog rada i nivoa prava radnika.

- Premda je RS ostvarila uspjeh u mnogim oblastima, iz perspektive dostojanstvenog rada treba da se uradi još mnogo toga. Široko rasprostranjena nezaposlenost i dalje ostaje veoma ozbiljan problem, pri čemu vodeća briga svih ključnih subjekata koji učestvuju u rješavanju ovog problema mora biti fokusirana na novo zapošljavanje - istakao je Savanović koji je juče svim radnicima u RS čestitao Međunarodni dan dostojanstvenog rada.

Prema projektima koje je sprovodio Zavod za zapošljavanje RS, od 2007. do 2015. godine zaposleno je 17.265 lica, za šta je izdvojeno više od 66,86 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana