Krpelji počeli da bodu

Anita Janković
Krpelji počeli da bodu

Banjaluka - Sa dolaskom toplijih dana iz zaraslih dvorišta, livada, parkova i na izletištima počeli su da vrebaju krpelji koji su posebno opasni za mališane.

Glavni udar krpelja očekuje se sa dolaskom prvomajskih praznika i u prirodi, gdje su paraziti koji se hrane krvlju najbrojniji. Prvi pacijenti su već zatražili pomoć ljekara.

Međutim, mnogi ubode krpelja ne shvataju ozbiljno iako su prenosnici bolesti koje mogu izazvati ozbiljne posljedice, pa čak i smrt. Lajmska bolest je jedna od najčešćih koju izaziva ubod krpelja, a zahvata kožu, srce, zglobove i centralni nervni sistem. Ljekari objašnjavaju da je još opasniji krpeljni encefalitis, odnosno virusna upala mozga i moždanih ovojnica.

- Bolest prenose isključivo zaraženi krpelji i uglavnom je ubod bezopasan. Javi se samo lokalna reakcija poput crvenila ili oticanja kože - rekla je doktor porodične medicine Milijana Stanković.

Ona je istakla da se lajmska bolest u početku manifestuje kao groznica, zatim se javljaju fleke po tijelu koje se šire.

- Ukoliko pređe u hronični oblik, izaziva teška oštećenja na mozgu i zglobovima i tada može dovesti do smrtnih ishoda - rekla je Stankovićeva i upozorila pacijente da ne otklanjaju sami krpelja i da ih ne premazuju uljem ili alkoholom.

Najbolje je da se jave porodičnom doktoru.

- Sva ta sredstva ne daju nikakve rezultate. Krpelj se može izvaditi pincetom isključivo pod pravim uglom, ali tako da ne ostanu u koži dijelovi parazita - pojašnjava ona.

Dežurni ljekar bijeljinske Službe hitne pomoći Ljubiša Petrović kaže da su ove godine više puta intervenisali zbog uboda krpelja, te da su pacijenti mahom bila djeca.

- Apelujem na roditelje da redovno pregledaju djecu koja svakodnevno borave u prirodi, igraju se u travi i ispod drveća. Ako primijete krpelja, moraju odmah da zatraže pomoć ljekara. Doktori će krpelj odstraniti bez posljedica i uvesti upotrebu antibiotika ukoliko uvide da je potrebno - kaže Petrović i naglašava da se krpelji najčešće "kače" na vrat, dok ih je najteže odstraniti iz spoljašnosti slušnog kanala, zatim sa očnih kapaka, iz pregibnih zona pazuha i prepona, te genitalnih predjela.   

U banjalučkom kao i dobojskom Domu zdravlja kažu da im se u ovoj godini još nisu javljali pacijenti sa ubodima krpelja, ali da je sve više onih koji pomoć zatraže zbog alergija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana