Крпељи почели да боду

Анита Јанковић
Крпељи почели да боду

Бањалука - Са доласком топлијих дана из зараслих дворишта, ливада, паркова и на излетиштима почели су да вребају крпељи који су посебно опасни за малишане.

Главни удар крпеља очекује се са доласком првомајских празника и у природи, гдје су паразити који се хране крвљу најбројнији. Први пацијенти су већ затражили помоћ љекара.

Међутим, многи убоде крпеља не схватају озбиљно иако су преносници болести које могу изазвати озбиљне посљедице, па чак и смрт. Лајмска болест је једна од најчешћих коју изазива убод крпеља, а захвата кожу, срце, зглобове и централни нервни систем. Љекари објашњавају да је још опаснији крпељни енцефалитис, односно вирусна упала мозга и можданих овојница.

- Болест преносе искључиво заражени крпељи и углавном је убод безопасан. Јави се само локална реакција попут црвенила или отицања коже - рекла је доктор породичне медицине Милијана Станковић.

Она је истакла да се лајмска болест у почетку манифестује као грозница, затим се јављају флеке по тијелу које се шире.

- Уколико пређе у хронични облик, изазива тешка оштећења на мозгу и зглобовима и тада може довести до смртних исхода - рекла је Станковићева и упозорила пацијенте да не отклањају сами крпеља и да их не премазују уљем или алкохолом.

Најбоље је да се јаве породичном доктору.

- Сва та средства не дају никакве резултате. Крпељ се може извадити пинцетом искључиво под правим углом, али тако да не остану у кожи дијелови паразита - појашњава она.

Дежурни љекар бијељинске Службе хитне помоћи Љубиша Петровић каже да су ове године више пута интервенисали због убода крпеља, те да су пацијенти махом била дјеца.

- Апелујем на родитеље да редовно прегледају дјецу која свакодневно бораве у природи, играју се у трави и испод дрвећа. Ако примијете крпеља, морају одмах да затраже помоћ љекара. Доктори ће крпељ одстранити без посљедица и увести употребу антибиотика уколико увиде да је потребно - каже Петровић и наглашава да се крпељи најчешће "каче" на врат, док их је најтеже одстранити из спољашности слушног канала, затим са очних капака, из прегибних зона пазуха и препона, те гениталних предјела.   

У бањалучком као и добојском Дому здравља кажу да им се у овој години још нису јављали пацијенти са убодима крпеља, али да је све више оних који помоћ затраже због алергија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана