Kroz Glamočane bez prepreka od ponedjeljka

Milijana Latinović
Kroz Glamočane bez prepreka od ponedjeljka

Banjaluka - Uklanjanje ilegalnih naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice je u završnoj fazi i od ponedjeljka će na ovoj dionici biti uspostavljen režim saobraćaja bez ograničenja.

Uklanjanje naplatnih kućica, koje su prije nekoliko godina nepropisno postavljene u Glamočanima, počelo je sredinom jula, a rok za završetak radova bio je 45 radnih dana. Posao je povjeren konzorcijumu koji čine "Kozaraputevi", "Prijedorputevi" i "DOS elektro".

U preduzeću "Putevi Republike Srpske" kažu da će svi radovi na putu Banjaluka - Klašnice biti završeni do kraja ove sedmice.

- Poteškoće u vezi sa završetkom radova javile su se zbog problema obezbjeđenja saobraćajne opreme i signalizacije koja je u skladu sa projektnom dokumentacijom - naveli su u "Putevima".

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić istakao je da ga je ovaj problem dočekao na početku mandata.

- Rješenje za ilegalno postavljene kućice tražilo se bezuspješno godinama i dobro je da je ta priča konačno završena.  Bilo je mnogo poteškoća, od raspisivanja tendera do žalbi. Kućice su i postavljene mimo zakonskih propisa i bez saglasnosti ministarstva, o čemu je bila pokrenuta i istraga, ali nam je epilog svima dobro poznat. Niko nije odgovarao za te propuste - rekao je Trninić. 

Vijest o završetku sage o naplatnim kućicama u Glamočanima koje su donijele samo probleme, a nikakvu korist, obradovala je i vozače u Srpskoj, koji kažu da nije bilo bezbjedno voziti ovom dionicom ni za vrijeme njihovog uklanjanja.

- Ovo će biti veliko olakšanje jer su prepreke, zbog izvođenja radova, ugrožavale bezbjednost u saobraćaju. Signalizacija je bila postavljena, ali svako malo su se mijenjali pravci kojim vozači idu, a i putanja je bila poprilično uska, što je posebno noću stvaralo problem - rekla je Dervenćanka Vedrana K.

Naplatne kućice su postavljene 2013. godine u vrijeme dok je na čelu "Puteva RS" bio Nedeljko Knežević. Problem je nastao jer su postavljene na magistralnom putu M-16, Banjaluka - Klašnice, a ne na autoputu. Zbog toga nikada nisu puštene u funkciju i nisu donijele ni marku prihoda.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS tvrdili su da "Putevima" nikada nisu dali saglasnost za postavljanje kućica na toj lokaciji, jer putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Iz "Puteva" su, međutim, negirali te tvrdnje, ističući da su postupali na osnovu naloga Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade RS.

Ovaj slučaj ispitivali su i istražni organi, a policijska istraga rezultovala je podnošenjem izvještaja tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu protiv nekadašnjih čelnika "Puteva RS" Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Okružno tužilaštvo u Banjaluci nastavilo je istragu u okviru koje su saslušani svi akteri u ovom slučaju, a epilog je bio - obustavljanje istrage.

"Putevi RS" su izgradnju kućica u Glamočanima platili 2,10 miliona maraka, a za njihovo uklanjanje 1,56 miliona, iako  nikada ničemu nisu koristile, osim što su ometale saobraćaj i nerijetko bile uzrok saobraćajnih nesreća na tom dijelu puta.

Bezbjednost saobraćaja

Prema ranijim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, na mjestu na kojem su se nalazile naplatne kućice bilo je 49 saobraćajnih nesreća, među kojima i onih sa smrtnim ishodom. Iako je navedeno da je u tim slučajevima bila pojedinačna krivica učesnika u saobraćaju, u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS ističu da je dobro da su kućice uklonjene jer su predstavljale jedno od opasnih mjesta u saobraćaju.

- Kućice su predstavljale prepreku za učesnike u saobraćaju, pa nisu bile rijetke ni saobraćajne nesreće na tom mjestu. Dobro je da je to napokon riješeno i da je sanirano jedno opasno mjesto - rekao je direktor Agencije Milija Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana