Krov nad glavom uz simboličnu kiriju

Danijela Stokanić
Krov nad glavom uz simboličnu kiriju

Banjaluka - Socijalno ugroženi stanovnici Srpske, koji nemaju sopstveni krov nad glavom, mogli bi već od naredne godine dobiti novi dom uz simboličnu kiriju, što će biti omogućeno donošenjem zakona o socijalnom stanovanju.

Kako bi primjena novih propisa, kojim će precizno biti definisani kriterijumi za smještaj u socijalnim stanovima i njihovo održavanje, što prije počela, Vlada RS je formirala radnu grupu za izradu nacrta zakona o socijalnom stanovanju.

Na čelu radne grupe, koja bi trebalo da se okupi iduće sedmice, nalazi se pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Radovan Grajić, koji kaže da su u pitanju neprofitni stanovi, kojima će raspolagati lokalne zajednice.

- Korisnici stanova će izdvajati simboličnu mjesečnu naknadu, koja će takođe biti propisana zakonom. Cijena stanarine zavisiće od površine prostora, a ne bi trebalo da pređe marku po kvadratu - objasnio je Grajić i dodao da je u toku izgradnja stambenih objekata u više lokalnih zajednica, koji će biti u službi socijalnog stanovanja.

Grajić je naglasio da će u izradi ovog zakona ravnopravno učestvovati Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave te Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

U centrima za socijalni rad u Srpskoj kažu da je donošenje zakona o socijalnom stanovanju dobar iskorak, jer ima mnogo socijalno ugroženih porodica kojima je krov nad glavom prijeko potreban.

U bijeljinskom Centru za socijalni rad kažu da će prioritet imati izbjeglice, kojih je na spisku ovog grada za smještaj 2013. godine bilo oko 300.

- Cilj je da budu ukinuti kolektivni centri i ljudima obezbijeđen pristojan dom, koji neće moći otkupiti, ali će ga moći koristiti koliko god to bude potrebno - kazali su u ovom centru.

Prenošenje nadležnosti

Grajić je naglasio da je jedan od razloga hitnog donošenja zakona o socijalnom stanovanju uređivanje odnosa u ovoj oblasti.

- Osim toga, postojao je pokušaj Savjeta ministara BiH da zakon iz ove oblasti bude donesen na nivou BiH, što je klasično prenošenje nadležnosti. To nismo dozvolili - kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana