Кров над главом уз симболичну кирију

Данијела Стоканић
Кров над главом уз симболичну кирију

Бањалука - Социјално угрожени становници Српске, који немају сопствени кров над главом, могли би већ од наредне године добити нови дом уз симболичну кирију, што ће бити омогућено доношењем закона о социјалном становању.

Како би примјена нових прописа, којим ће прецизно бити дефинисани критеријуми за смјештај у социјалним становима и њихово одржавање, што прије почела, Влада РС је формирала радну групу за израду нацрта закона о социјалном становању.

На челу радне групе, која би требало да се окупи идуће седмице, налази се помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Радован Грајић, који каже да су у питању непрофитни станови, којима ће располагати локалне заједнице.

- Корисници станова ће издвајати симболичну мјесечну накнаду, која ће такође бити прописана законом. Цијена станарине зависиће од површине простора, а не би требало да пређе марку по квадрату - објаснио је Грајић и додао да је у току изградња стамбених објеката у више локалних заједница, који ће бити у служби социјалног становања.

Грајић је нагласио да ће у изради овог закона равноправно учествовати Министарство здравља и социјалне заштите, Министарство за избјеглице и расељена лица, Министарство управе и локалне самоуправе те Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

У центрима за социјални рад у Српској кажу да је доношење закона о социјалном становању добар искорак, јер има много социјално угрожених породица којима је кров над главом пријеко потребан.

У бијељинском Центру за социјални рад кажу да ће приоритет имати избјеглице, којих је на списку овог града за смјештај 2013. године било око 300.

- Циљ је да буду укинути колективни центри и људима обезбијеђен пристојан дом, који неће моћи откупити, али ће га моћи користити колико год то буде потребно - казали су у овом центру.

Преношење надлежности

Грајић је нагласио да је један од разлога хитног доношења закона о социјалном становању уређивање односа у овој области.

- Осим тога, постојао је покушај Савјета министара БиХ да закон из ове области буде донесен на нивоу БиХ, што је класично преношење надлежности. То нисмо дозволили - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана