Кренуо лов на сезонске раднике

Данијела Стоканић
Кренуо лов на сезонске раднике

Бањалука - Поучени прошлогодишњим искуством, када су кубурили са мањком радника, хотелијери и угоститељи из Хрватске већ сада кренули су у потрагу за радном снагом у БиХ за надолазећу туристичку сезону, којима су спремни да плате и до 2.000 евра мјесечно.

Иако је љето још далеко, хрватски послодавци, који ове године планирају да ангажују хиљаде страних радника, ништа не препуштају случају, што потврђују бројни портали и друштвене мреже које прште од понуда за запошљавање у ресторанима, кафићима и хотелима на тамошњем приморју.

У огласу једне хрватске туристичке компаније, чији су представници прије десетак дана боравили у Бањалуци, гдје су разговарали са заинтересованим радницима, наводи се да је најмања плата коју нуде 1.000 евра.

- У нашим хотелима и камповима у Поречу, Рапцу, Дубровнику, Крку и Рабу потребно је више конобара, кувара, собарица и другог особља. Смјештај и топли оброк иду на терет послодавца - наведено је у огласу.

На разговору са представницима ове компаније била је и педесетогодишња Бањалучанка Јелена М. која каже да је заинтересована да током љета у Хрватској ради као собарица.

- У Бањалуци годинама водим кафић, али стално сам на нули, па сам одлучила да на љето одем до јадранске обале, да би зарадила коју марку. На састанку су представници хрватске компаније узели моје податке и обећали да ће се јавити у року од десет дана - казала је она.

Интересовање за посао у кухињи на истом састанку исказао је Давид Штркић, који је по професији кувар. Он каже да плату нису спомињали, али, како је чуо од других, није нижа од 1.100 евра.

- Ако ме позову, требало бих да радим у кухињи у Поречу - казао је Штркић.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма Жељко Татић каже да му се у протеклом периоду обратило на десетине послодаваца из Хрватске, који уз добру дневницу, сезонцима нуде бесплатан смјештај и храну.

- Тамошњи послодавац, за разлику од наших, раднике одмах пријављује и уплаћује им здравствено осигурање. Оно што је најважније сезонски радници су у Хрватској пријављени на плату коју примају, док се прековремени сати додатно плаћају - казао је Татић и додао да професионални кувар мјесечно може зарадити и 2.000 евра.

Према ријечима Татића, ове године у Хрватску ће сигурно отићи да ради између 2.500 и 3.000 становника Српске.

- За рад у неком угоститељском локалу у Хрватској потребна је само копија пасоша, биографија и потврда о некажњавању - рекао је Татић.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ истичу да немају процјену колико ће радника из БиХ привремено запослење пронаћи на Јадранском мору, јер још није потписан споразум о сезонском запошљавању са Хрватском.

- Послодавци из Хрватске и са нама контактирају за сезонце раднике из БиХ, али ми ту ништа не можемо, јер немамо правни оквир - казали су у агенцији.

Сезонци

Осим у Хрватску, сезонски радници из РС сваке године трбухом за крухом одлазе и у приморске дестинације у Црној Гори и Италији, али и у Словенију, Аустрију и Њемачку, гдје компаније осим сталних послова послије зимске паузе траже и сезонце. Према подацима агенција за запошљавање у БиХ, највећа потражња влада за угоститељима, грађевинцима и пољопривредницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана