Krenule pripreme za veliki jubilej Glasa Srpske

Dragana Keleč
Krenule pripreme za veliki jubilej Glasa Srpske

Banjaluka - Na prvoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 70 godina postojanja i rada "Glasa Srpske", koja je održana u petak u Banjaluci, izabrane su dvije radne grupe koje će raditi na pripremama proslave velikog jubileja najstarijeg dnevnog lista u RS i BiH.

Izabrani su članovi Sekretarijata za operativno obilježavanje i Komisija za priznanja.

- Sekretarijat za operativno obilježavanje biće zadužen za program obilježavanja i čine ga Anton Kasipović, kao sekretar, te članovi Neven Kopanja, Mirjana Kusmuk, Ljiljana Labović i Đorđe Latinović. Predsjednik Komisije za priznanja je Tomo Marić, a članovi su Aleksandar Kopanja, Džavid Gunić, Ranko Preradović i Zvonko Lovrić - kazao je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 70 godina postojanja i rada "Glasa Srpske" Nebojša Radmanović.

On je rekao da je obilježavanje ovog jubileja veoma značajno.

- Pred nama je značajan datum, a iza nas je veliki period koji su pratila brojna dešavanja, ali "Glas" je sve to izdržao - istakao je Radmanović.

Na sjednici je istaknuto da će u sklopu obilježavanja jubileja 30. jula biti održana svečana akademija u Banskom dvoru u Banjaluci, dok će 31. jula mnogobrojne delegacije posjetiti Župicu kod Prekaje nadomak Drvara, gdje je davne 1943. godine na taj datum odštampan prvi broj "Glasa".

- Činjenica da su "Glas Srpske" najstarije novine u BiH govori sama po sebi. To je institucija, koja će da traje i idućih 70 godina. Planirali smo izdavanje specijalnog izdanja u kojem će biti predstavljen rad "Glasa" u prethodnih 70 godina - istakao je većinski vlasnik "Glasa Srpske" Željko Kopanja.

Član Organizacionog odbora Nikola Špirić predložio je i otvaranje regionalne škole novinarstva i obnavljanje novinarskog doma u Župici.

- "Glas Srpske" se za 70 godina pokazao kao jedne od najozbiljnijih novina na ovim prostorima. Otvaranje regionalne škole novinarstva biće dobar potez i na neki način jedna sveta misija novinarstva - kazao je Špirić i dodao da je Savjet ministara BiH podržao organizovanje akademije povodom obilježavanja 70 godina rada "Glasa Srpske".

Član Organizacionog odbora Anton Kasipović kazao je da "Glas Srpske" obilježava izuzetan jubilej.

- Riječ je o najstarijim novinama u BiH, koje traju decenijama i u vrijeme kada ništa toliko dugo ne traje, pa ni države. Ove novine, zahvaljujući svojim redakcijama i novinarima, uspjele su da prežive i da nastave da proizvode nešto što se zove istina - kazao je Kasipović.

Prvi i najbolji

Istorija novinarstva u RS i BiH krenula je od prvog broja "Glasa", štampanog 31. jula 1943. godine u Župici kod Prekaje nadomak Drvara.

Danas je "Glas Srpske" najugledniji i najtiražniji dnevni list čije je sjedište u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana