Kreće popis u 6.000 gazdinstava

S. Đ.
Kreće popis u 6.000 gazdinstava

Banjaluka - Zavod za statistiku Republike Srpske sprovešće od 1. do 15. decembra godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava za 2018. godinu, a biće prikupljani podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, kao i o brojnom stanju stoke u Srpskoj.

Iz Zavoda su naveli da će anketom biti obuhvaćeno oko 6.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i gazdinstava pravnih lica i preduzetnika na teritoriji Srpske.

Ovim istraživanjem će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama i metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, doći i do podataka o stočnoj proizvodnji, klanju stoke, proizvodnji i upotrebi mlijeka u gazdinstvu.
- Doći će se do podataka o prometu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površini kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta, te sredstvima i uslugama korišćenim u poljoprivrednoj proizvodnji - saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Porodična gazdinstva su odabrana slučajnim izborom, a podaci za gazdinstva pravnih lica i preduzetnika biće prikupljeni izvještajnim metodom.

- Prikupljeni podaci koristiće se isključivo u statističke svrhe, a obezbijediće osnovu za izradu indikatora uporedivih na međunarodnom nivou - navode iz Zavoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana