Креће откуп потраживања

Марина Чигоја
Креће откуп потраживања

Бањалука - Представници пет банака у Српској потписали су јуче са Фондом солидарности за обнову РС уговор о откупу потраживања од предузећа који су продала робу грађанима путем електронске картице "Обнова Српске".

Из Привредне коморе РС јуче је саопштено да су уговор са Фондом којим се уређују међусобна права и обавезе у погледу откупа ваљаних потраживања потписале Нова банка, МФ банка, Банка Српске, НЛБ Развојна банка и Уникредит банка.

- Овим уговором, који ће предузећима обезбиједити новац за набавку додатних количина робе, дефинисано је да банке неће захтијевати никаква средства обезбјеђења од фирми по основу откупљених потраживања - наводи се у саопштењу Коморе и додаје да очекују да ће и представници осталих банака са сједиштем у РС потписати овај уговор. Код великог броја предузећа, у којима грађани путем платних картица могу да купују ствари за санацију кућа уништених у поплавама, појавио се недостатак робе. Сада би то требало да буде ријешено.

У бијељинском предузећу "БГ Електроник", које се бави продајом техничке робе, кажу да ће продати потраживања, с обзиром на то да, као и већина других фирми, нема новца за набавку.

- Отежавајући фактор нам је што смо и ми били поплављени, а и кредитно смо задужени, тако да ћемо свакако потраживања продати банкама. Сматрам да је то једино рјешење, под условом да банке не ограниче износе потраживања које ће откупљивати - нагласио је замјеник директора "БГ Електроника" Горан Петровић и додао да је потражња огромна. Казао је да се највише продаје бијела техника, те да тренутно немају довољно робе за задовољење потреба свих купаца.

Директор предузећа "Ламипласт" из Добоја Жељка Божичковић каже да још имају робе, али да планирају продати потраживања.

- Велика је потражња. Долазе нам људи не само из Добоја, већ и из Шамца и Бијељине. Добро је што ће банке та потраживања да откупљују - казала је Божичковићева.

И у фирми "Имако" из Бањалуке, која се бави продајом намјештаја, истичу да ће им рад сада бити лакши.

- И ми смо имали огромну штету у поплави, сачували смо само нешто мало репроматеријала. Не можемо сами финансирати све потребе људи који нам долазе у салон. Тражили смо кредит у банкама, али нису баш биле заинтересоване за то - истакао је директор овог предузећа Дарио Клинцов.

Листа

На листи предузећа која су до сада потписала уговор са Фондом солидарности РС за обнову Српске за учешће у "ваучер моделу" налазе се 134 предузећа и банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана