Креће демографска обнова

Срна
Креће демографска обнова

Бањалука - Предсједница РС Жељка Цвијановић најавила је јуче да ће покренути вишегодишњи национални програм демографске обнове Српске.

- Циљ је демографска обнова, створити услове да људи остану овдје и њихово повећано запошљавање, те стварање услова за већу креативност, инвентивност и иницијативу подстицају - појаснила је јуче Цвијановићева након што је присуствовала сједници Управног одбора Завода за запошљавање РС у Бањалуци. Она је навела да је овај програм амбициозан и због тога што мора јасно да елаборира, идентификује и детектује све разлоге због чега се овим проблемом РС мора бавити на посебан начин. Цвијановићева је рекла да ће у овај програм биће укључено много субјеката, а један од важних партнера биће Завод за запошљавање РС са својим циљаним мјерама.

Она је навела да никад није касно да буде покренут овај пројекат, напомињући да је до сада низ мјера дефинисано и спровођено у оквиру популационе политике или подршке популационим мјерама у РС.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да је Управни одбор завода донио одлуку о расписивању Програма стартап Српска вриједности два милиона КМ, чија је циљна група запошљавање младих до 35 година. Додао је да се овај програм рађен са Србијом, а да је иницијативу за његову реализацију покренуо предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик док је обављао функцију предсједника РС.

- За овај пројекат Влада Србије обезбиједила је пола милиона евра, док је остатак средстава дала Влада РС - истакао је Вујичић, напомињући да су пројекти Завода за запошљавање дали значајан резултат на смањењу броја незапослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана