Kreativne pravopisce za uočenu grešku čeka nagrada

D. S.
Kreativne pravopisce za uočenu grešku čeka nagrada

Banjaluka - U želji da stanovnike Srpske, posebno one mlađe, podstaknu da što više pažnje posvećuju pravopisu, novoosnovano Udruženje lektora RS objaviće danas konkurs "Jezikolovac", a za najoriginalniju uočenu i objašnjenu pravopisnu grešku učesnici će dobiti vrijednu nagradu.

Predsjednica Udruženja Aleksandra Savić istakla je da se prijavama na konkurs, koji će trajati tri mjeseca, nadaju iz svih dijelova Srpske.

- Učesnici treba da nam putem imejla pošalju fotografisanu pravopisnu grešku, a u obzir se uzimaju i one uočene na društvenim mrežama ili na nekoj internet stranici. Uz fotografiju treba poslati i pismeno objašnjenje u kojem će naši pravopisci na osnovu vlastite kreativnosti objasniti zašto je uočeni oblik nepravilan - kazala je Savićeva.

Dodala je da je prva nagrada tablet, dok je druga poklon paket knjiga Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, koje su povezane sa pravopisom, a pravopisce očekuje i treća nagrada.

- Pored prve tri nagrade, posebno će biti nagrađeni učenici osnovne ili srednje škole sa najoriginalnijom fotografijom i objašnjenjem, a riječ je o besplatnim udžbenicima za narednu školsku godinu - naglasila je Savićeva.

Ovo udruženje koje, između ostalog, ima cilj promociju i njegovanje srpskog jezika i kulture u cjelini, ali i unapređenje jezičke kulture u zemlji, u narednom periodu planira još zanimljivih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana