Козара свједок страдања и побједе

Снежана Тасић
Козара свједок страдања и побједе

Приједор - Служењем парастоса на спомен-крсту на Мраковици и одржавањем традиционалног сабора јуче су обиљежене 73 године чувене битке на Козари.

На скупу, који су први пут заједно организовали одбори за његовање традиције ослободилачких ратова РС и Србије, жртвама се поклонило више хиљада грађана.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да су устанци против фашиста у Другом свјетском рату на територији тадашње БиХ подизани само у крајевима гдје су живјели Срби. Међутим, на крају рата, кад се видјело ко су побједници, примили су и друге народе у партизански покрет, дозвољавајући потом и њихово величање као антифашиста.

- Нису сви муслимани били у Ханџар дивизији нити су сви Хрвати били у усташама, као ни сви Срби у партизанима. О томе се не треба ћутати, али устанак није дигнут у Сарајеву - рекао је Додик.

Навео је да јучерашњи датум сигурно не би био обиљежаван да нема РС, јер се не може очекивати да би то организовао Бакир Изетбеговић, будући да му је отац био у Ханџар дивизији.

- Ми само тражимо слободу и упорно је тражимо, а она нам се упорно оспорава. Док други величају своју историју, ми не смијемо да поклекнемо, јер српска историја је света и увијек на правој страни, на страни цивилизацијске слободе, за глобалну слободу и глобални мир - истакао је Додик.

Предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије министар Александар Вулин је истакао да је Козара мјесто гдје још одјекују јауци недужних жртава.

- Српски народ никада није питао за цену када је бирао између слободе и неслободе, српски народ никад није био на погрешној страни човечанства и као такав никада није заслужио да се у истој реченици са његовим именом помене реч геноцид - казао је Вулин и истакао да ријеч геноцид не иде уз народ страдалника.

Он је додао да Српска није настала на геноциду, већ као отпор геноциду, као отпор понављању јасеновачког геноцида.

Предсједник СУБНОР-а РС Благоје Гајић је изјавио да је Козара збориште и светилиште, које свједочи и говори о страдању и побједи слободарског народа.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да битка на Козари представља симбол страдања и отпора народа фашистичкој идеологији и да је зато веома важно сјећати се свих жртава тог времена.

Испред спомен-крста служен је парастос, а бројне делегације положиле су вијенце на централно спомен-обиљежје, гдје се налази 9.921 име партизанских бораца и цивила погинулих у борбама на овом подручју током Другог свјетског рата.

Церемонији су присуствовали и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Битка

Битка на Козари је почела 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу Козаре, 15 километара источно од села Међувође.

Битка на Козари, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора, јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана