Kovač: BiH jedina u Evropi nema digitalni tv signal

Kovač: BiH jedina u Evropi nema digitalni tv signal 06.03.2018 14:34 | Srna

Sarajevo - BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema digitalno emitovanje televizijskog signala, rekao je direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH Predrag Kovač.

Kovač je prije početka okruglog stola "Prelazak sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje - kako dalje?", koji su organizovali Spoljnotrgovinska komora BiH i RAK, rekao novinarima da je Savjet ministara obezbijedio novac za završetak digitalizacije sa aspekta uspostavljanja "multipleksa A" i "multipleksa B" gdje je trebalo da svoje mjesto nađu, kako javni, tako i privatni emiteri, ali to nije završeno.


"Multipleks A i B su u nadležnosti odbora sistema, odnosno tri javna servisa, i duže od godinu dana nema pomaka koji se odnose na formiranje tijela koje će upravljati multipleksom u BiH, a kojem bi RAK dao dozvolu da bude multipleks operator i da krene digitalno emitovanje makar na tri lokacije na kojima u ovom trenutku postoji digitalni signal", pojasnio je Kovač.

On je dodao da se u Strategiji za digitalizaciju, koju su svojevremeno usvojili svi u BiH, kaže da šest mjeseci prije gašenja analognog signala RAK može raspisati konkurs za dodjelu "multipleksa C" multipleks operateru i to je mogućnost da se ovaj proces otkoči i da komercijalne televizije ne trpe zastoj koji u ovom trenutku postoji kada je riječ o digitalizaciji.

Prema njegovim riječima, ako komercijalne televizije iskažu spremnost da uzmu aktivnu ulogu u rješavanju ovog problema taj proces niko ne može zaustaviti, a komercijalne televizije bi dobile svoj multipleks.

Pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH Vlatko Drmić podsjetio je da je u BiH u junu 2015. godine trebalo da bude završen proces digitalizacije, što do danas nije učinjeno jer u cijelom procesu ima administrativnih prepreka prilikom nabavke same opreme.

Drmić je naglasio da je Ministarstvo, zajedno sa javnim RTV servisima, pokrenulo proces javne nabavke, ali da sada vode borbu sa žalbama.

On je naglasio da su multipleksi A i B namjenjeni i za javne i za komercijalne servise, kapacitet je proširen na 32 kanala, što znači da je 29 slobodnih kanala za komercijalne televizije.

Drmić kaže da je sada problem formiranje mrežnog operatera kao tijela koje bi upravljalo tom opremom i dostavilo cjenovnik RAK-u koji bi poštovale komercijalne stanice.

Generalni direktor RTV BiH Belmin Karamehmedović rekao je da je prva faza digitalizacije sprovedena i da su digitalnim signalom pokrivena područja Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

"Opredijeljeni smo da što prije dođe do formiranja mrežnog operatera na način kako to predviđaju odluke Savjeta ministara i RAK-a", istakao je on.

Vlasnik Televizije "OSM" Mirko Despić ističe da su kočnica digitalizaciji različiti interesi, iako bi prelaskom na digitalni sistem građani imali bolju uslugu.

On je naveo da privatne emitere interesuje cijena, jer se digitalizacijom mijenjaju finansijski uslovi koji nisu ni približno isti sadašnjim.

Prema njegovim riječima, neki pokazatelji govore da će privatne emitere to koštati toliko koliko 90 odsto medija nema budžet.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica