Ковач: БиХ једина у Европи нема дигитални тв сигнал

Срна
Ковач: БиХ једина у Европи нема дигитални тв сигнал

Сарајево - БиХ је једина земља у Европи која нема дигитално емитовање телевизијског сигнала, рекао је директор Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ Предраг Ковач.

Ковач је прије почетка округлог стола "Прелазак са аналогног на дигитално земаљско емитовање - како даље?", који су организовали Спољнотрговинска комора БиХ и РАК, рекао новинарима да је Савјет министара обезбиједио новац за завршетак дигитализације са аспекта успостављања "мултиплекса А" и "мултиплекса Б" гдје је требало да своје мјесто нађу, како јавни, тако и приватни емитери, али то није завршено.


"Мултиплекс А и Б су у надлежности одбора система, односно три јавна сервиса, и дуже од годину дана нема помака који се односе на формирање тијела које ће управљати мултиплексом у БиХ, а којем би РАК дао дозволу да буде мултиплекс оператор и да крене дигитално емитовање макар на три локације на којима у овом тренутку постоји дигитални сигнал", појаснио је Ковач.

Он је додао да се у Стратегији за дигитализацију, коју су својевремено усвојили сви у БиХ, каже да шест мјесеци прије гашења аналогног сигнала РАК може расписати конкурс за додјелу "мултиплекса Ц" мултиплекс оператеру и то је могућност да се овај процес откочи и да комерцијалне телевизије не трпе застој који у овом тренутку постоји када је ријеч о дигитализацији.

Према његовим ријечима, ако комерцијалне телевизије искажу спремност да узму активну улогу у рјешавању овог проблема тај процес нико не може зауставити, а комерцијалне телевизије би добиле свој мултиплекс.

Помоћник министра комуникација и транспорта БиХ Влатко Дрмић подсјетио је да је у БиХ у јуну 2015. године требало да буде завршен процес дигитализације, што до данас није учињено јер у цијелом процесу има административних препрека приликом набавке саме опреме.

Дрмић је нагласио да је Министарство, заједно са јавним РТВ сервисима, покренуло процес јавне набавке, али да сада воде борбу са жалбама.

Он је нагласио да су мултиплекси А и Б намјењени и за јавне и за комерцијалне сервисе, капацитет је проширен на 32 канала, што значи да је 29 слободних канала за комерцијалне телевизије.

Дрмић каже да је сада проблем формирање мрежног оператера као тијела које би управљало том опремом и доставило цјеновник РАК-у који би поштовале комерцијалне станице.

Генерални директор РТВ БиХ Белмин Карамехмедовић рекао је да је прва фаза дигитализације спроведена и да су дигиталним сигналом покривена подручја Сарајева, Бањалуке и Мостара.

"Опредијељени смо да што прије дође до формирања мрежног оператера на начин како то предвиђају одлуке Савјета министара и РАК-а", истакао је он.

Власник Телевизије "ОСМ" Мирко Деспић истиче да су кочница дигитализацији различити интереси, иако би преласком на дигитални систем грађани имали бољу услугу.

Он је навео да приватне емитере интересује цијена, јер се дигитализацијом мијењају финансијски услови који нису ни приближно исти садашњим.

Према његовим ријечима, неки показатељи говоре да ће приватне емитере то коштати толико колико 90 одсто медија нема буџет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана