Котлове пале чим захлади

Милијана Латиновић
Котлове пале чим захлади

Бањалука - Топлане у Републици Српској приводе крају припреме за почетак нове гријне сезоне, која почиње 15. октобра, те редом додају да ће бити спремни да котлове упале и раније ако то временске прилике буду захтијевале.

У бањалучкој "Топлани" кажу да су привели крају све радове на дистрибутивној мрежи и почели са пуњењем система. Ради се о старој "Топлани" која је обавезна да грије град до почетка рада нове еко-топлане, чија је изградња у току.

- Што се нас тиче, сезона може да почне. Имамо довољно енергента за почетак гријања, а колика ће бити потрошња, то зависи од температура - казали су у "Топлани" и додали да за сада нема најава да ће цијена гријања бити мијењана.

Додају да ће бити спремни да почну са испоруком топлотне енергије и прије 15. октобра, када званично почиње сезона гријања, ако то временски услови буду захтијевали.

Нова топлана на дрву сјечку, према ранијим најавама, требало би да почне са загријавањем радијатора већ у новембру.

У добојској "Топлани" у току је набавка угља.

- Све иде онако како смо планирали. Већина ремонта је завршена и полако почињемо пунити систем, а и угаљ из Станара пристиже сваки дан - рекао је вршилац дужности извршног директора за техничке послове у "Топлани" Жељко Радић.

Зиму и почетак гријне сезоне безбрижно ће дочекати и становници Челинца.

- Приводимо крају ремонт цјевовода, а идућих дана очекујем и да ће нам бити испоручен угаљ из Станара и Грачанице - казао је директор "Топлане" у Челинцу Недјељко Бабић.

Ремонт постројења приводе крају и у "Топлани" у Источном Новом Сарајеву, а цијене су већ кориговали, тако да ће за становнике од идуће сезоне гријање бити јефтиније.

- Цијена је била 1,50 КМ по квадрату за домаћинства, а сада износи 1,47 КМ. У току је набавка мазута. Имамо залихе за мјесец, а за сезону нам је потребно око 450 тона - рекао је директор "Топлане" Драган Јанковић.

У бијељинској "Топлани", која је у прошлој сезони због недостатка новца имала проблема са набавком угља, кажу да је у току избор добављача.

- Ремонт је у завршној фази, остало је још подешавање опреме и монтирање екрана на један од котлова - казао је директор бијељинске "Топлане" Младен Красавац.

За десетак дана и у приједорској "Топлани" биће завршен ремонт, а набавка енергента траје током читаве године.

- Преласком на дрвну биомасу набавка енергента траје током читавог љета, а за једну сезону потребно нам је око 24.000 тона енергента - рекао је вршилац дужности директора "Топлане" у Приједору Зоран Кнежевић.

Наплата

Већина топлана у РС има проблема са наплатом дуговања. Директор челиначке "Топлане" Недјељко Бабић апелује на становнике да редовно плаћају гријање, чиме ће и квалитет ове услуге бити много бољи. Директор "Топлане" у Источном Новом Сарајеву Драган Јанковић рекао је да је наплата од грађана на задовољавајућем нивоу и износи око 90 одсто, док су буџетски корисници када је наплата у питању много неодговорнији.

Дуговања грађана према приједорској "Топлани" износе око шест милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана