Kosovo se carinama sveti BiH i Srbiji

Anita Janković-Rečević
Kosovo se carinama sveti BiH i Srbiji

Banjaluka - Privrednici iz RS pretrpjeće značajnu štetu zbog odluke prištinskih vlasti da povećaju porez na deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH, a s obzirom na to da ova mjera samoproglašenog Kosova predstavlja grubo kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA) i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), njen opoziv zatražio je i Brisel.

Privremene institucije u Prištini u utorak su odlučile da na deset odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, s izuzetkom one koju proizvode međunarodne kompanije, a kosovska carinska služba juče je počela da primjenjuje ovu odluku. Ministar trgovine samoproglašenog Kosova Endrit Šalja, koji je i predložio ovu mjeru, rekao je da je to “međunarodna praksa”, a prvi zamjenik premijera Kosova Bedžet Pacoli ocijenio je da je uvođenje mjera na uvoz robe iz Srbije i BiH primjena reciprociteta u odnosima, te poruka Beogradu da shvati da će za svako negativno ponašanje “platiti cijenu”. Na potez Prištine reagovao je i Brisel, koji je pozvao njene vlasti da opozovu ovu odluku, ističući da ove mjere krše obaveze koje je Kosovo preuzelo.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je odluku Prištine ocijenio kao presedan koji se ne može tolerisati.

- Taksa od deset odsto na sve proizvode iz BiH direktno udara u temelje osnovnih principa slobodne trgovine - kazao je Šarović i dodao da će BiH tražiti hitnu reakciju Sekretarijata CEFTA i drugih nadležnih tijela. Dodao je da će zbog ove odluke BiH preispitati učešće na narednom sastanku CEFTA koji treba da bude održan za mjesec u Prištini.

- Ovakva mjera je potpuno neprihvatljiva, a ovo nije prvi put da kosovske institucije istrčavaju i krše sporazume - dodao je Šarović.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kaže da će tražiti da odluka Prištine bude uvršćena na dnevni red sastanka ministara inostranih poslova zapadnobalkanske šestorke, koji će krajem novembra biti održan u Crnoj Gori. 

- Riječ je o opstrukciji razvoja ekonomije i odnosa u regionu uopšte. Posebno zabrinjava što se mjera ne odnosi na cijeli region, nego samo na dvije zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što daje dodatnu političku dimenziju ovoj odluci - kazao je Crnadak.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da BiH ima mogućnost recipročnog djelovanja ukoliko ova odluka ostane duže na snazi.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić precizirao je da će uvođenje ovog poreza dodatno opteretiti izvoznike iz BiH, navodeći da je zemlja već izgubila znatan dio tržišta na samoproglašenom Kosovu.

- Uvođenje dodatnih nameta nije u duhu dobrih odnosa - istakao je Egrlić. Potez kosovskih vlasti osudili su i u Privrednoj komori RS.

- Iz RS je za devet mjeseci ove godine na samoproglašeno Kosovo izvezeno robe u vrijednosti 31 milion KM, dok je vrijednost uvoza bila 2,18 miliona KM. Iako je riječ o malim iznosima, svako tržište nam je veoma važno s obzirom na stanje u našoj privredi i ekonomiji - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević, istakavši da će najviše biti pogođen metalski sektor.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je odluka Prištine motivisana političkim i ekonomskim razlozima. On je kao politički razlog naveo želju prištinskih vlasti da povećaju politički rejting u domaćoj javnosti i istakao da “svaki gest protiv Srbije donosi politički poen”, dok se ekonomski razlozi kriju iza interesa različitih grupacija proizvođača na Kosovu, koji bi povećanjem ovih taksi spriječili konkurenciju koja dolazi iz Srbije i tako profitirali.

Protestno pismo

Privredna komora Srbije uputila je povodom odluke prištinskih vlasti protestno pismo evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu, Sekretarijatu CEFTA i ministrima regiona zaduženim za sprovođenje tog sporazuma. Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da će o svemu obavijestiti i generalnog sekretara Ministarstva privrede Austrije Mihaela Esterla, kao i predsjednike Privredne komore Austrije i Njemačke i zamoliti ih da se uključe u rješavanje ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana