Косово се царинама свети БиХ и Србији

Анита Јанковић-Речевић
Косово се царинама свети БиХ и Србији

Бањалука - Привредници из РС претрпјеће значајну штету због одлуке приштинских власти да повећају порез на десет одсто на сву робу која долази из БиХ, а с обзиром на то да ова мјера самопроглашеног Косова представља грубо кршење Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА) и Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), њен опозив затражио је и Брисел.

Привремене институције у Приштини у уторак су одлучиле да на десет одсто повећају порез на робу из Србије и БиХ, с изузетком оне коју производе међународне компаније, а косовска царинска служба јуче је почела да примјењује ову одлуку. Министар трговине самопроглашеног Косова Ендрит Шаља, који је и предложио ову мјеру, рекао је да је то “међународна пракса”, а први замјеник премијера Косова Беџет Пацоли оцијенио је да је увођење мјера на увоз робе из Србије и БиХ примјена реципроцитета у односима, те порука Београду да схвати да ће за свако негативно понашање “платити цијену”. На потез Приштине реаговао је и Брисел, који је позвао њене власти да опозову ову одлуку, истичући да ове мјере крше обавезе које је Косово преузело.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је одлуку Приштине оцијенио као преседан који се не може толерисати.

- Такса од десет одсто на све производе из БиХ директно удара у темеље основних принципа слободне трговине - казао је Шаровић и додао да ће БиХ тражити хитну реакцију Секретаријата ЦЕФТА и других надлежних тијела. Додао је да ће због ове одлуке БиХ преиспитати учешће на наредном састанку ЦЕФТА који треба да буде одржан за мјесец у Приштини.

- Оваква мјера је потпуно неприхватљива, а ово није први пут да косовске институције истрчавају и крше споразуме - додао је Шаровић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак каже да ће тражити да одлука Приштине буде увршћена на дневни ред састанка министара иностраних послова западнобалканске шесторке, који ће крајем новембра бити одржан у Црној Гори. 

- Ријеч је о опструкцији развоја економије и односа у региону уопште. Посебно забрињава што се мјера не односи на цијели регион, него само на двије земље које нису признале независност Косова, што даје додатну политичку димензију овој одлуци - казао је Црнадак.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић истакао је да БиХ има могућност реципрочног дјеловања уколико ова одлука остане дуже на снази.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић прецизирао је да ће увођење овог пореза додатно оптеретити извознике из БиХ, наводећи да је земља већ изгубила знатан дио тржишта на самопроглашеном Косову.

- Увођење додатних намета није у духу добрих односа - истакао је Егрлић. Потез косовских власти осудили су и у Привредној комори РС.

- Из РС је за девет мјесеци ове године на самопроглашено Косово извезено робе у вриједности 31 милион КМ, док је вриједност увоза била 2,18 милиона КМ. Иако је ријеч о малим износима, свако тржиште нам је веома важно с обзиром на стање у нашој привреди и економији - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић, истакавши да ће највише бити погођен металски сектор.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић рекао је да је одлука Приштине мотивисана политичким и економским разлозима. Он је као политички разлог навео жељу приштинских власти да повећају политички рејтинг у домаћој јавности и истакао да “сваки гест против Србије доноси политички поен”, док се економски разлози крију иза интереса различитих групација произвођача на Косову, који би повећањем ових такси спријечили конкуренцију која долази из Србије и тако профитирали.

Протестно писмо

Привредна комора Србије упутила је поводом одлуке приштинских власти протестно писмо европском комесару за проширење Јоханесу Хану, Секретаријату ЦЕФТА и министрима региона задуженим за спровођење тог споразума. Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да ће о свему обавијестити и генералног секретара Министарства привреде Аустрије Михаела Естерла, као и предсједнике Привредне коморе Аустрије и Њемачке и замолити их да се укључе у рјешавање овог проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана