Корпице причају јединствену причу

В. Кулага, Д. Стоканић
Корпице причају јединствену причу

Вриједне руке удружене са маштом стварају занимљиве детаље, који могу да украсе сваку кућу, а често се на њима нађу и мотиви Васкрса. Много интересантних рукотворина настаје широм Републике Српске, а у дане пред велике празнике инспирације никада не недостаје.

Вишедеценијски рад са ученицима по одласку у заслужену пензију наставник Ката Ступар из Дервенте замијенила је израдом необичних предмета. Њене креације заблистале су на многим локалним изложбама и сајмовима, али и у другим мјестима гдје су побрале симпатије и дивљење многих посјетилаца.

Ката скромно каже да руке направе оно што очи виде и да је то рад који је испуњава и чини срећном. Нови предмети се рађају, прича, у зависности од повода и дијела године. У сусрет Васкрсу посебно мјесто на њеним полицама и витринама заузимају различите корпице за јаја. Међу њима су и корпице од вуне, које је сама плела, а свака од њих је прича за себе.

- Волим да везем, плетем и сваки пут кад узмем игле у руке, можете да очекујете нешто од мене. У томе сам се пронашла послије година проведених са мојим ученицима. Једноставно, све што се може рукама створити ја то и радим - казала нам је Ката, која маштовитост показује и везењем кошуља и чарапа, али и плетењем цвијећа од вуне и конца.

Љиљана Џамбас из Градишке већ неколико година ради оригиналне предмете са васкршњим мотивима. Каже да највише воли да украшава предмете поводом празника, као што су васкршња јаја од стиропора.

- Иако захтијева много труда, исплати се радити, јер дјеца буду одушевљена када виде тако украшена јаја. Осим јаја, са васкршњим мотивима лијепо изгледају и послужавници, кутије и други предмети - рекла је Џамбасова.

Објашњава да јаја прво офарба акрилном бојом, а затим специјалним љепилом помоћу киста лијепи слој салвете. На крају додаје украсну траку или јаје стави на штапић. Правила је и подметаче, тањириће и чаше.

И Бањалучанка Драгана Илић своју машту преноси на различите ситнице и предмете које израђује.

- Све настаје спонтано и у тренуцима инспирације, тако да ми је, искрено говорећи, најтеже када ми неко тражи да направим идентичан предмет ономе који сам већ направила. Волим уникатне ствари и то је један од разлога због којих уживим док радим - рекла је Илићева и додала да њене рукотворене људи обично поклањају драгим људима.

Истиче да се у њеној великој колекцији рукотворина налазе сатови, рамови, подметачи, послужавници, разне кутије и ормарићи за накит, огледала. За Васкрс украшава јаја декупаж техником. Каже да је за овај метод пожељно да подлога буде свјетлија, да би главни мотив на јајима дошао до изражаја.

Требиње

У требињској породици Пажин сваки дан је радостан, а цијеле године израђују занимљиве корпице за васкршња јаја.

- Правимо пригодне корпице, а помало нам помажу синови Павле и Петар - каже Жанела Пажин, која ради као вјеороучитељ од 1999. године.

Пажини своју креативност исказују и на ликовном пољу.

- Осим празничних декорација, производимо домаћу траварицу, биљне и воћне ликере, масти, уља и тинктуре од љековитог биља, а амбалажу ручно осликавамо - прича Пажинова.

Р. Ми.

"Сунце"

И ове године пред Васкрс вриједни су били у дервентском Удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама "Сунце". Дјеца и омладина су уз, несебичну помоћ волонтера, успјели да машту претворе у дјело и покажу да се све може кад се хоће и да креативност нема граница и препрека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана