Коридор живота битка свих битака

Срна
Коридор живота битка свих битака

Бањалука - Акција "Коридор живота" из јуна 1992. године једна је од најзначајнијих у Одбрамбено-отаџбинском рату, јер је његовим пробојем прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела РС и Републике Српске Крајине.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић нагласио је да је захваљујући храбром руководству Војске РС и војницима одблокиран живот.

- Са поносом се сјећамо тог времена и извођења прве акције Војске РС чији је циљ спајање територије Српске, јер се 1992. године српски народ налазио у врло неповољном, не само политичком већ и војном положају - навео је предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић у Ристића Гају у добојском мјесту Опсине гдје је јуче обиљежен почетак пробоја "коридора живота".

Командант једне од чета 16. моторизоване бригаде Војске РС Ђорђе Рогић каже да је "Коридор живота" била часна и тешка борба, што потврђује и податак да су непријатељске снаге имале три пута више војника. Замјеник команданта Тактичке групе два и командант одреда из западне Славоније Крста Жарковић је истакао да је западни простор био практично политички и животно нестао, о чему свједочи и губитак 12 бањалучких беба.

- Том акцијом смо донијели кисеоник. Та акција је значила живот - истакао је Жарковић.

Основни разлог због којег је Генералштаб Војске РС донио одлуку о пробијању коридора била је смрт 12 беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника, јер је на снази била ваздушна блокада коју је увео Савјет безбједности УН. Наредбом команданта Првог крајишког корпуса Војске РС генерала Момира Талића покренута је операција "Коридор живота". (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана