Koračati u redovima policije čast i privilegija

Milijana Latinović
Koračati u redovima policije čast i privilegija

Banjaluka - Sve veći broj mladića i djevojaka se odlučuje da zakorači u redove Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a oni koji već stiču znanja i vještine na Policijskoj akademiji u Banjaluci kažu da je najveća čast i privilegija nositi uniformu policije Srpske.

Vođeni ljubavlju prema otadžbini, spremni da odole svakom izazovu, mladi iz godine u godinu hrle na Policijsku akademiju sa željom da na putu do policijske značke, radom i zalaganjem doprinesu većoj bezbjednosti građana. Među 323 kadeta 20. klase koji trenutno pohađaju policijsku obuku je i Aleksandar Zekić iz Šekovića, koji za “Glas Srpske” ističe da je ljubav prema toj profesiji naslijedio od oca i strica.

- Rad, red i disciplina su moja vodilja. Služiti u redovima policije RS velika je čast. Na Policijsku akademiju sam se upisao i zbog toga što osim policijskih ovdje savladavamo i životne vještine, da budemo dobri i pošteni ljudi - rekao je Zekić.

Rame uz rame s njim, već skoro pola godine, korača i njegova koleginica Slađana Tomović iz Foče, koja kaže da se na akademiju upisala prvenstveno iz ljubavi prema policijskoj profesiji.

- Velika je čast i privilegija nositi uniformu policije Srpske. Uvjerena sam da ću kroz svoj posao doprinositi boljoj bezbjednosnoj situaciji - kazala je Tomovićeva. Onima koji tek razmišljaju da zakorače u svijet “plavaca” poručuje da uz mnogo rada i truda ne postoje nepremostive prepreke.

- Biće i suza i znoja, ali do pravog cilja se i dolazi samo uz mnogo truda. Važno je imati jaku volju i istrajati, a uz odlične nastavnike uspješno savladavamo sve lekcije - kazala je ona. Radni dan na akademiji počinje u pet časova i 30 minuta podizanjem zastave i ispunjen je brojnim aktivnostima, sve dok u 21.30 časova ne otkuca povečerje.

Načelnik Uprave za policijsku obuku Mile Šikman kaže za “Glas Srpske” da MUP RS policijsko obrazovanje organizuje od osnivanja, već 27 godina.

- U početku je to bilo isključivo putem srednje škole unutrašnjih poslova i kursa za policajce, sve do 1999. godine, od kada se budući policajci obrazuju na Policijskoj akademiji. O značaju naše srednje škole svjedoči podatak da je odlikovana Ordenom Njegoša prvog reda - rekao je Šikman.

O statusu ove obrazovne ustanove najbolje govore brojke, jer je srednju školu unutrašnjih poslova završilo 1.139 učenika, kurs za policajce 5.191 polaznik, a na Policijsku akademiju do sada se upisao 1.521 polaznik.

- Prateći savremene trendove i akademija je rasla, tako da mladići i djevojke koji ovdje dolaze prolaze savremeni sistem obuke - rekao je Šikman i dodao da su zahvaljujući naporima ministra Dragana Lukača unaprijedili uslove smještaja na akademiji i usvojili novi nastavni plan i program.

Pojašnjava da obuka traje 13,5 mjeseci, te da je u okviru toga predviđen 791 čas teorijske i praktične nastave i 960 radnih sati pripravničkog staža.

- Kadeti tokom obuke izučavaju nastavne predmete, savladavaju policijske vještine i imaju modularnu nastavu - rekao je Šikman i dodao da školovanje okončavaju polaganjem završnog ispita.

Naglasio je i da je u toku proces međunarodne akreditacije akademije te da očekuje da će sve biti završeno do kraja godine. Kadeti Policijske akademije su veoma aktivni i u vannastavnim aktivnostima, a među najvažnijima su učešće u defileu povodom obilježavanja Dana Republike, proslava Dana policije, akcije dobrovoljnog davanja krvi i “Policijada”.

Konkurs

Mile Šikman je istakao da je u toku konkurs sa upis 280 kadeta 21. klase na Policijskoj akademiji.

- Od ukupnog broja predviđeno je 260 mjesta za muškarce i 20 za djevojke. Prijaviti se mogu svi zainteresovani državljani RS i BiH koji nisu stariji od 27 godina i koji imaju završen najmanje četvrti stepen srednje škole - rekao je Šikman i dodao da je u protekle četiri godine policijski kadar podmlađen, te da je oko 800 kadeta prošlo osnovnu policijsku obuku. Šikman je kazao i da je u toku konkurs za upis sedme generacije pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana