Конобара у Српској ни за лијека, вуче их приморје

ATV
Конобара у Српској ни за лијека, вуче их приморје

Конобара ни за лијека, посебно не квалитетних, тврде они који трагају за овом радном снагом. Међутим, ту има и нелогичности, јер њих не мањка на бироу.

Чини се, запело је код плате. Вуче их, најчешће, приморје гдје иду у потрагу за којом марком више, а неријетко и власници отуд долазе у потрагу за конобарима у Српској.

“Оно што је пракса показала, оно што су повратне информације запослених лица су да чести изузеци су висина нето плате која се понуди, затим, одређени услови рада и одређени рад у смјенама, а такође, има и одређене незаинтересованости од стране незапослених лица”, каже Младен Врећо, вршилац дужности руководиоца филијале бањалучког Завода за запошљавање РС.

Млађе генерације имају додатну обуку, али дио оних на бироу није довољно квалификован, тврде из Завода за запошљавање. У народу се каже да конобар свако може бити, али није тако. Добар конобар је онај који ужива у овом послу, прича нам Бранко Поповић, власник локала у Бањалуци. Тврди, добри конобари су на цијени, много вриједе, али их је тешко наћи.

“Свједоци смо одласка младих све више и више у иностранство, па је јако тешко наћи конобара, генерално радника, када је у питању угоститељство. Били смо у потрази за сезонским кадром, јер смо и такав локал, тако да, поприлично, може варирати од седам до 15 дана, некада чак и више”, каже Бранко Поповић, власник бара у Бањалуци.

Да је оваква ситуација природна поручују из Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Српске. Кажу, неће нико радити за мале паре. 

“Због лошег стандарда и малих примања људи нас напуштају. Нови, који долазе на та радна мјеста, долазе само као привремено рјешење док не нађу нешто боље. И у овој области, и у угоститељству и у трговини суочавамо се са стварним проблемима несташице квалитетне радне снаге. Плате конобара и уопште у тој дјелатности су најниже у Републици Српској и сама та чињеница да су ниске плате узрок напуштања и радних мјеста, и недоласка нових радника на та радна мјеста и разлог одласка у Хрватску, Црну Гору у току сезоне, односно, у задње вријеме највише у Словенију, Аустрију и Њемачку”, каже Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности РС.

Из Синдиката тврде, веће плате су једино рјешење. Стални захтјев за већу плату је основни циљ Синдиката, али како нам причају, одговори послодаваца су негативни. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана