Конкурс за упис у средње школе идуће седмице

Јелена Бјелица
Конкурс за упис у средње школе идуће седмице

Бањалука - Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа биће расписан до краја сљедеће седмице, а према плану уписа највише мјеста има у гимназијама и економским школама, рекли су у Министарству просвјете и културе РС.

- У конкурсу ће бити прецизирани и рокови за предају документа ученика, а будуће средњошколце у РС ове године у школама очекује 12.200 слободних мјеста - рекли су у Министарству. Настава за 11.652 ученика завршног разреда основних школа завршава се 31. маја.

Према Правилнику о плану уписа у средње школе у школској 2013/14. години, који је објављен у "Службеном гласнику РС", предвиђено је 2.663 мјеста у гимназијама, односно 21,82 одсто од укупног броја ученика. У струци економија, право и трговина планиран је упис 2.172 ученика, а у струку машинство и обрада метала 1.550 ђака.

У бањалучкој Гимназији има мјеста за 286 ђака, док је за будуће гимназијалце у Градишци планирано 168 мјеста, у Приједору 104, у Добоју 112, а у Бијељини 208.

Велики број ученика идуће године биће уписан у економске школе, а у бањалучкој Економској школи има мјеста за 182 ученика првих разреда, док би Економска школа у Добоју требало да добије укупно 130 нових ђака, колико и Економска школа у Бијељини.

Велики број мјеста очекује и оне који се одлуче да упишу неку од медицинских школа, па ће тако у Бањалуци бити уписано укупно 208 ђака, у Приједору 78, Добоју 130, а Бијељини 104.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија истакао је раније да велико интересовање ученика влада за гимназије, економију, право и трговину те машинство.

- Најмање интересовање ученика који завршавају основну школу било је за групу хемије, а створене су претпоставке да се у Техничкој школи у Бањалуци упише једно одјељење у смјер саобраћај и шпедиција - казао је Мутабџија.

У Министарству просвјете раније су рекли да су приликом креирања уписне политике у средњим школама урађене дубинске анализе чији су главни параметри били стање на бироу рада, потребе привредног сектора и број основаца.

Анкета Министарства просвјете РС међу ученицима деветих разреда показала је да највише ђака жели да упише гимназију, а слиједи смјер економски техничар, медицински и пословно-правни техничар.

Школе и број слободних мјеста

Гимназија Бањалука -  286

Гимназија Градишка -  168

Гимназија "Свети Сава" Приједор - 104

Гимназија "Филип Вишњић" Бијељина - 208

Медицинска школа Бањалука - 208

Медицинска школа Добој - 130

Економска школа Бањалука - 182

Економска школа Бијељина - 130

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана