Konfučijev institut približava Kinu Srpskoj

Anita Janković-Rečević
Konfučijev institut približava Kinu Srpskoj

Banjaluka - Svečanim otvaranjem Konfučijevog instituta na Univerzitetu u Banjaluci ova visokoobrazovna institucija postala je dio globalne mreže, a studenti i nastavno osoblje dobili su priliku za besplatne kurseve koji će im približiti tradiciju i jezik kineskog naroda.

Institut, koji će unaprijediti saradnju Srpske i Kine, juče su u prostorijama Fakulteta političkih nauka otvorili predsjednik RS Milorad Dodik i zamjenik gradonačelnika kineskog grada Tjenđin Džao Haišan.

- Otvaranje ovog instituta je dokaz prijateljstva i uspješne saradnje Srpske i Kine. Vjerujem da će njegove prostorije biti dovoljne da okupe sve zainteresovane za različite programe koje nudi - rekao je Dodik.

On je dodao da je za dobru saradnju sa Kinom potrebno izučavanje njihovog jezika, koji mladima može biti perspektiva u budućnosti, jer je Kina nezaobilazan centar moći u svijetu.

Premijerka RS Željka Cvijanović  rekla je da institucije RS žele da jačaju saradnju sa Kinom, kako na ekonomskom, tako i na obrazovnom i kulturnom planu.

- Cijenimo što su kineske kompanije i institucije zainteresovane za RS i sa našim kompanijama i institucijama unapređuju saradnju. Zainteresovani su za nekoliko strateških projekata kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura i energetika, na čemu smo im posebno zahvalni - rekla je Cvijanovićeva.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da će Konfučijev institut doprinijeti razmjenama u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i ekonomije između naroda Kine i Srpske.

- U institutu će prioritet biti izučavanje kineskog jezika i kineske kulture, ali isto tako izučavanje srpskog jezika i srpske kulture za studente iz Kine. Takođe, putem ovog instituta uspostavljaće se tijesne diplomatske veze Kine i Srpske - rekao je Gajanin i naglasio da je otvaranje instituta podržao najviši politički vrh Kine.

Haišan je kazao da Kina ima dugu istoriju saradnje sa Evropom, te da ovim projektom ta veza postaje sve jača. On je dodao da Konfučijev institut u Banjaluci predstavlja platformu za dalju saradnju.

- Nadamo se da će u narednim godinama saradnja Tjenđina sa drugim gradovima u RS i BiH biti pojačana i da ćemo postati pravi grad partner Banjaluci - rekao je Haišan.

Rektor Tjenđin univerziteta Liu Sin kaže da je tokom boravka u Banjaluci stekla utisak da se narod Srpske prijateljski ophodni prema narodu iz Kine.

- Ovo je prvi Konfučijev institut u RS, a iako ih u svijetu ima više od 500, nadam se da će baš ovaj postati najbolji - rekla je Sin.  

Osim učenja kineskog jezika, budući akademci u okviru Konfučijevog instituta imaće priliku i da slušaju predavanja iz kulinarstva, kaligrafije, tradicionalnog slikarstva i borilačke vještine taiđi. Najboljima će biti obezbijeđene posjete Kini, gdje će imati priliku za dodatno usavršavanje.

Saradnja

Dodik je juče na sastanku sa Haišanom ocijenio da je saradnja RS sa Kinom na izuzetno visokom nivou, posebno u oblasti energetike i infrastrukture, te da se proširuje na kulturnom i obrazovnom planu.

Sastanku su prisustvovale i Cvijanovićeva i ambasadorka Kine u BiH Čen Bo. Sa delegacijom Tjenđina sastao se i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, a planiran je i odvojeni sastanak sa predstavnicima Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana