Конфучијев институт приближава Кину Српској

Анита Јанковић-Речевић
Конфучијев институт приближава Кину Српској

Бањалука - Свечаним отварањем Конфучијевог института на Универзитету у Бањалуци ова високообразовна институција постала је дио глобалне мреже, а студенти и наставно особље добили су прилику за бесплатне курсеве који ће им приближити традицију и језик кинеског народа.

Институт, који ће унаприједити сарадњу Српске и Кине, јуче су у просторијама Факултета политичких наука отворили предсједник РС Милорад Додик и замјеник градоначелника кинеског града Тјенђин Џао Хаишан.

- Отварање овог института је доказ пријатељства и успјешне сарадње Српске и Кине. Вјерујем да ће његове просторије бити довољне да окупе све заинтересоване за различите програме које нуди - рекао је Додик.

Он је додао да је за добру сарадњу са Кином потребно изучавање њиховог језика, који младима може бити перспектива у будућности, јер је Кина незаобилазан центар моћи у свијету.

Премијерка РС Жељка Цвијановић  рекла је да институције РС желе да јачају сарадњу са Кином, како на економском, тако и на образовном и културном плану.

- Цијенимо што су кинеске компаније и институције заинтересоване за РС и са нашим компанијама и институцијама унапређују сарадњу. Заинтересовани су за неколико стратешких пројеката када је у питању саобраћајна инфраструктура и енергетика, на чему смо им посебно захвални - рекла је Цвијановићева.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да ће Конфучијев институт допринијети размјенама у области образовања, науке, културе и економије између народа Кине и Српске.

- У институту ће приоритет бити изучавање кинеског језика и кинеске културе, али исто тако изучавање српског језика и српске културе за студенте из Кине. Такође, путем овог института успостављаће се тијесне дипломатске везе Кине и Српске - рекао је Гајанин и нагласио да је отварање института подржао највиши политички врх Кине.

Хаишан је казао да Кина има дугу историју сарадње са Европом, те да овим пројектом та веза постаје све јача. Он је додао да Конфучијев институт у Бањалуци представља платформу за даљу сарадњу.

- Надамо се да ће у наредним годинама сарадња Тјенђина са другим градовима у РС и БиХ бити појачана и да ћемо постати прави град партнер Бањалуци - рекао је Хаишан.

Ректор Тјенђин универзитета Лиу Син каже да је током боравка у Бањалуци стекла утисак да се народ Српске пријатељски опходни према народу из Кине.

- Ово је први Конфучијев институт у РС, а иако их у свијету има више од 500, надам се да ће баш овај постати најбољи - рекла је Син.  

Осим учења кинеског језика, будући академци у оквиру Конфучијевог института имаће прилику и да слушају предавања из кулинарства, калиграфије, традиционалног сликарства и борилачке вјештине таиђи. Најбољима ће бити обезбијеђене посјете Кини, гдје ће имати прилику за додатно усавршавање.

Сарадња

Додик је јуче на састанку са Хаишаном оцијенио да је сарадња РС са Кином на изузетно високом нивоу, посебно у области енергетике и инфраструктуре, те да се проширује на културном и образовном плану.

Састанку су присуствовале и Цвијановићева и амбасадорка Кине у БиХ Чен Бо. Са делегацијом Тјенђина састао се и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, а планиран је и одвојени састанак са представницима Владе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана