Koncert U susret Svjetskom danu svjesnosti o autizmu

Milijana Latinović
Koncert U susret Svjetskom danu svjesnosti o autizmu

Banjaluka - Humanitarni koncert pod nazivom "U susret Svjetskom danu autizma" okupio je u Banjaluci veliki broj gostiju koji su uživali u igrama i pjesmama mnogih banjalučkih izvođača.

Koncert, koji je u ponedjeljak uveče održan povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, organizovalo je Udruženje za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti", koje okuplja oko 40 korisnika svih uzrasta.

Predsjednik ovog udruženja Mirjana Kojić je istakla da je cilj podsticanje javnosti na prihvatanje i uvažavanje drugih i drugačijih. Zahvaljujući učesnicima koji su se rado odazvali na poziv, Kojićeva je istakla da je prepuna sala Banskog dvora dovoljan znak koliko je sredina svjesna prisutnosti osoba sa autizmom u zajednici.

- Autizam je tu među nama, djeca i odrasli sa autizmom su dio našeg grada i naše životne zajednice, a broj autista je u stalnom porastu i trebamo im pružiti jednaku priliku - kazala je Kojićeva.

Ona je dodala da uskoro počinje da radi prvi dnevni centar za odrasle sa autizmom u kojem će biti pet korisnika, a konačni cilj je zaštićeno stanovanje.

- Velike ustanove u kojima je boravilo po 100 ljudi su svuda u okruženju prevaziđene i ide se ka manjim zajednicama u kojima bi uz prisustvo asistenata odrasli autisti boravili 24 sata dnevno - dodala je Kojićeva.

Humanitarnom pozivu su se odazvali Marija Šestić, Lukijan i Kristina Ivanović, David Radosavljević, Sergej Pajić, Dječiji hor "Jedinstvo", Kulturno-umjetničko društvo "Sveti Sava", članovi vrtića "Sreća" i plesni kluba "Salsa" u čijim su nastupima posjetioci uživali.

"Djeca svjetlosti"

Udruženje za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti" osnovali su roditelji i jedino je na teritoriji RS koje ciljano okuplja lica sa autizmom i njihove porodice. U radu sa autistima angažovano je 20 volontera psihologa i pedagoga i osam stručnih saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana