Комић: Млади треба да пошаљу поруке о изазовима човјечанства

Срна
Комић: Млади треба да пошаљу поруке о изазовима човјечанства

Бањалука - Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић отворио је данас у Бањалуци шесту "Балмун" конференцију, која је окупила око 320 учесника из шест земаља Европе и региона, наводећи да би млади са овог скупа требало у свијет да пошаљу важне поруке о крупним изазовима пред којима је човјечанство.

Комић је рекао новинарима да је ова конференција својеврсна симулација сједнице Генералне скупштине УН на којој ће млади учесници да се изјасне о "миленијумским циљевима" човјечанства.


"Они су везани за све што је пред нама, почев од климатских промјена, проблема наоружавања и разумијевања међу људима, до потребе за међународном сарадњом и партнерством. Мислим да ће то ови млади могу постићи у три дана трајања конференције", истакао је Комић.

Он је додао да се на овој конференцији говори и о едукацији, образовању и размјени искустава, те промовишу људски и остали потенцијали Српске.

"То су наша отвореност и спремност на сарадњу. Циљ је и да се толеранција међу људима стално шири и развија с циљем праведнијег и бољег свијета", оцијенио је Комић.

Професор бањалучке Гимназије Жана Стевић, која је оснивач и организатор скупа, рекла је Срни да ће на конференцијским комитетима ученици расправљати и давати нека своја рјешења глобалних, горућих и актуелних проблема, међу којима је и сукоб у Сирији.

Она је додала да су подршку овом догађају, чији је мото "Враћање будућности кући", дали Градска управа Бањалука, УНДП и бројни спонзори.

"Ове године добили смо Априлску награду Града за младе, што је потврда да је препознато оно што радимо представљајући Бањалуку и Српску", рекла је Стевићева.

Генерални секретар "Балмун" конференције Александар Бакмаз рекао је да овај скуп, између осталог, учи људе лијепом говору, дебати и дискусији, чега недостаје у БиХ.

Отварању конференције у Културном центру Бански двор присуствовале су бројне званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Српске.

"Балмун" је једна од конференција Модела УН /МУН/ и такве конференције се одржавају у више од 80 градова свијета.

Главни циљ је едукација младих људи о питању актуелних дешавања, тема у међународним односима и дипломатији о којима ће се дискутовати на актуелним УН конференцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана