Комерцијална вакцина од 18 до 22 марке

Милијана Латиновић
Комерцијална вакцина од 18 до 22 марке

Бањалука - Вакцинација против сезонског грипа почела је јуче у појединим домовима здравља у РС, док ће у осталима почети идуће седмице, а осим бесплатне вакцине, грађанима је доступна и комерцијална која кошта од 18 до 22 марке.

Институт за јавно здравство РС обезбиједио је ове године 1.600 комерцијалних и 15.000 вакцина за становнике који су ослобођени плаћања.

- Вакцинација у Институту у Бањалуци је почела, а цијена комерцијалне вакцине износи 18 КМ. Заинтересовани се могу вакцинисати радним даном од осам до 14 часова - рекла је портпаролка Института Милка Мрђа.

Директор Дома здравља у Добоју Радослав Николић каже да је почела вакцинација за грађане ослобођене плаћања.

- Комерцијална вакцина тек треба да стигне, а њена цијена биће сигурно око 20 КМ - рекао је Николић.

Епидемиолог у Хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља у Приједору Милица Отковић истакла је да су набавили око 1.500 вакцина.

- Против грипа се вакцинише у просјеку хиљаду људи годишње, међу којима је највише пензионера, а вакцина кошта 18 КМ - рекла је Отковићева.

Становници Требиња моћи ће се вакцинисати идуће седмице.

- Вакцине из Института смо добили, а вакцинација почиње у понедјељак. Комерцијалну вакцину немамо - рекла је епидемиолог у требињском Дому здравља Јелена Дурић.

Дом здравља у Козарској Дубици, у којем је такође почела вакцинација, набавио је 330 доза бесплатних вакцина.

Вакцинација у Лопарама почеће у понедјељак, а директор Дома здравља у овој општини Желимир Нешковић казао је да је обезбијеђено 150 бесплатних доза.

- Обезбиједили смо и 100 доза за становнике који не подлијежу обавезном виду здравствене заштите и који ће ту услугу плаћати 22 КМ - рекао је Нешковић.

Љекари истичу да се двије седмице након вакцинације развија заштита против грипа.

Бесплатна вакцина

Право на бесплатну вакцину имају пацијенти на хемодијализи и они који су завршили хемотерапију, затим инсулин зависни дијабетичари, као и пацијенти који су имали операцију на срцу. Вакцина против сезонског грипа се препоручује и хроничним болесницима, старијим особама, као и онима које долазе у контакт са већим бројем људи.

Цијене комерцијалних вакцина

Институт за јавно здравство РС - 18 КМ

Дом здравља Добој - 20 КМ

Дом здравља Приједор - 18 КМ

Дом здравља Лопаре - 22 КМ

Дом здравља Требиње - нема

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана