Колоне радника напуштају БиХ и првих дана нове године

nezavisne.com
Колоне радника напуштају БиХ и првих дана нове године

Бањалука - Ово ми је други пут да идем радити у Словачку и тражим начин да тамо останем. Плата ми је толика тамо да мало ко такву има у БиХ. Овдје је пропаст тешка и препоручио бих свакоме да иде у иностранство, рекао је јуче Стефан Миодраговић (22) из Бањалуке, којег смо јуче затекли на аутобуском стајалишту у Бањалуци како нестрпљиво чека да уђе у један од три аутобуса која су се упутила за Словачку.

Не само омладина, већ и старији људи из Санског Моста, Козарске Дубице, Градишке, Бањалуке и других градова чекали су у колонама да заузму своје сједиште и запуте се у Словачку на рад.

"Тамо радим на склапању дијелова за 'Самсунгове' телевизоре, имам смјештај и храну, а за годину дана се може уштедјети око 15.000 КМ", прича Миодраговић за "Независне", додајући да није потребна никаква квалификација, као и да се папири за одлазак среде у року од три-четири сата.

Према ријечима других који су јуче одлазили трбухом за крухом, падне и покоја суза пред пут, али мотивацију пронађу у плати која их чека тамо, која је 500-600 евра и то почетна.

"Кад видим колико их одлази и колике ће тамо плате имати, дође ми да и ја одем с њима, а не да овдје радим за 400 КМ. Ово је већ трећа тура у задњих мјесец и по", прича трговкиња из оближње продавнице.

Питајући се куд оде толики народ, шокирани пролазници забринутим погледом прате како један по један грађанин улази у аутобус.

"Раде у фабрикама као што су 'Јаспластик', 'Самсунг', 'Медицал Гласс'. Иду и старији људи  од 65 година, а има и младих од 19. Укупно их је двјестотинак, неки ће радити три мјесеца, а неки годину дана. Мјесечно организујемо једну до двије туре", прича вођа пута из бањалучке ФАП агенције за посредовање при запошљавању.

Како стоји на интернет страници ове агенције, пут и смјештај су бесплатни.

Слична ситуација нас је јуче затекла и у центру Бањалуке гдје су испред Конзуларне канцеларије Амбасаде Словеније у БиХ колоне формирали грађани из свих крајева БиХ, већином млади, који чекају на радне визе.

Из Конзулата јуче нисмо успјели доћи до детаљнијих информација уз обећање да ће новинар "Независних" данас имати прилику да поразговара са конзулом.

"Иако сам против одласка младежи, не могу их осудити јер наш их систем буквално тјера одавде. Цјелокупна ситуација у БиХ је алармантна, одлазе породице па и људи који имају добре послове. Упали смо у колотечину и никако да се тргнемо", говори Мирела Геко из Вијећа младих ФБиХ.

Спасоја Албијанић, предсједник Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала РС, каже "како је кренуло, неће имати ко да ексер закуца", те да је одавно у БиХ дефицит зидара, тесара, армирача, керамичара, варилаца, кровопокривача.

"Покушавали су неки послодавци као појединци да ријеше овај проблем преквалификацијом радника, али и они, кад их обучите, оду. Све док се системски не изнађе рјешење, не можемо очекивати ништа позитивно", тврди Албијанић.

Радници из Србије "третирани као робови"

Србијански медији прошле године су писали у више наврата о неусловима рада у Словачкој те "како грађане Србије у фабрикама третирају као робове". Репортер србијанског "Недељника" провео је три мјесеца радећи у Словачкој, потпуно илегално, те  касније објавио да бројни раде без икаквог уговора, као "туристи", ради се по 12 сати, за дневнице двоструко мање од законом прописаних у Словачкој, без плаћене паузе и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана