Колико би могао да кошта возачки испит од 2019. године?

klix.ba
Колико би могао да кошта возачки испит од 2019. године?

Нацрт одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче ускоро ће се наћи на столу Савјета министара Босне и Херцеговине, након чега се очекује ступање на снагу нових цијена полагања возачких испита.

Нови цјеновник би требало би да се примјењује од 2019. године, а донијеће за неколико стотина марака скупље полагање возачких испита.

Према одлуци која је упућена Савјету министара БиХ, а коју смо добили на увид из Министарства промета и комуникација БиХ, јединствени минимални буџетски елементи вриједности наставног часа за оспособљавање кандидата за возача из познавања прописа о безбједности саобраћаја за возаче свих категорија и поткатегорија износе седам КМ.

“Јединствени минимални буџетски елементи вриједности часа оспособљавања кандидата за возача моторних возила из управљања моторним возилом за Б категорију возила укупно износе 30,50 КМ”, наводи се у одлуци.

Минимална цијена наставног часа за А1 и А категорију је 36,60 КМ, за БЕ категорију 35 КМ, за Ц1 и Ц1Е поткатегорије 49,00 КМ, за Ц и ЦЕ категорију те Д1 поткатегорију 61 КМ те за Д и ДЕ категорију 91,50 КМ.

Према Правилнику о измјенама и допунама правилника о оспособљавању за возача моторних возила, који је раније израђен, утврђено је трајање часова теорије и вожње приликом полагања возачког испита.

Тако је наведено да оспособљавање из познавања прописа о безбједности саобраћаја за категорију Б траје 28 наставних часова или за поткатегорију Ц1 и категорију Ц 32 наставна часа.

Када је ријеч о часовима вожње, оспособљавање кандидата за А1 и Б1 категорију траје 20 наставних часова, за А категорију 25 часова те за Б категорију 35 часова. Полагање вожње за категорију Ц1, уколико кандидат има положен испит из Б категорије, траје 12 часова, што је исти случај и за поткатегорију Д1.

Узимајући у обзир прописано трајање часова теорије и вожње те минималне цијене часова, минимални трошкови полагање возачког испита за Б категорију износиће 1.263 КМ.

Када на ове трошкове додамо полагање прве помоћи које кошта 110 КМ, љекарко увјерење од 50 КМ, тестове који коштају 140 КМ и излазак на тестирање од 70 КМ, укупна цијена полагања возачког испита из Б категорије у БиХ ће износити отприлике 1.633 КМ, зависно од аутошколе.

За полагање возачког испита у ФБиХ кандидати данас морају издвојити близу 1.150 КМ, док су у Републици Српској цијене доста ниже.

Нове цијене полагања возачких испита према категорији возила уз трошкове прве помоћи, љекарског увјерења и тестова:

  • А категорија - 1.480 КМ
  • Б категорија - 1.633 КМ
  • Ц категорија (уколико кандидат има положен испит из А или Б категорије)- 1.660 КМ
  • Д категорија (уколико кандидат има возачку дозволу Б категорије најмање двије године)- 2.650КМ

Из државног Министарства саобраћаја и веза говоре нам да су сви органи за образовање подржали одлуку о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче, осим Министарства просвјете и културе Републике Српске.

“У свом мишљењу из ресорног министарства Републике Српске наводе 'да финансијски сегмент не би требао бити обухваћен овом одлуком'. Након што су сва достављена мишљења анализирана и размотрена у Министарству, припремљен је текст Нацрта одлуке који је био у поступку јавних консултација до 30. септембра ове године. Сви учесници јавних консултација поздравили су и подржавају доношење предметне одлуке те чак предлажу веће вриједности у односу на минималне буџетске елементе вриједности наставног часа предложене одлуком. Нацрт одлуке је упућен на мишљење Министарству финансија и трезора БиХ и Уреду за законодавство Вијећа министара БиХ. Наредни корак, након прибављања мишљења наведених институција је упућивање текста Приједлога одлуке Генералном секретаријату Вијећа министара БиХ ради разматрања и усвајања предметне одлуке”, појаснили су за портал “klix.ba” из Министарства саобраћаја и веза БиХ.

Како поменути портал пише, аутошколе ће имати дужност да усвоје минималну цијену наставног часа у року од 90 дана од ступања на снагу ове одлуке.

Подсјећамо, повећање цијена возачких испита тражила је Асоцијација аутошкола БиХ у намјери да заштити најнижу цијену једног часа као основе за опорезивање. Годинама је била заштићена цијена од 20 КМ по часу, али због слабе контроле аутошкола које не плаћају порез, цијене су пале и на 10-15 КМ по часу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана