Кодекс облачења у основним школама: Фармерке иду у прошлост!

ATV
Кодекс облачења у основним школама: Фармерке иду у прошлост!

Пирсинзи, минђуше у носу, обрвама или уснама то је од сада званично забрањено у основним школама. Нема упадљивог шминкања на лицу и ноктима, ношења уске, кратке и изазовне одјеће по школским ходницима.

Забрањене су високе потпетице, прљава одјећа, у школу се не смије долазити обнаженог стомака и груди. То су нова правила прописана етичким кодексом која од сад па убудуће ученици морају да поштују.

"Дешава се, поготово у љетним неким данима када је врућина велика да дјевојчице долазе, ученице, са мајицама на бретелице или на примјер у сандалама. Дјечаци опет у бермудама. Ту им одмах скренемо пажњу”, Бланка Јањанин, основна школа Радоје Домановић у Осјечанима.

Слична правила важе и за наставнике. У школу морају да долазе поштујући тачно одређен модни стил. Одзвонило је кратким и кожним панталонама, па чак и фармеркама што је изненадило многе.

На питање да ли ће се, ако буде морао, одрећи фармерки Југослав Спасојевић, наставник у основној школи Милош Дујић из Челинца каже:

"Хех, то је сад мало питање, јер фармерке свакодневно сви носимо. Не видим разлога да мушкарац не може носити фармерке ако су уредне чисте”.

Учитељицу Веру затекли смо у тренерци и патикама. То је само док траје распуст. Зна се, каже у школи носи сукње, кошуље и сакое.

"Ево пошто је прољетни распуст па и ми просвјетни радници смо нашли за право да се овако спортски обучемо, јер смо кренули у шетњу. Надам се да нам нико неће замјерити јер и ми смо људи као и сви други”, рекла је Вера Милошевић, учитељица из Требиња.

Кошуље, блузе и мајице без рукава одлазе у прошлост. Наставнички модни детаљ више не смије да буде претијесна и одјећа са дубоким деколтеом. Недопустива су непримјерена обиљежја и поруке на мајицама.

Ако сте наставник, на часове не смијете долазити у папучама или јапанкама. Без обзира на то колико је вруће мораћете се одрећи чак и патика.

У тексту пише да непоштовање етичког кодекса представља повреду радне обавезе и дужности. Ипак није прецизиран начин контроле. Наставници кажу: "Биће као и сваки пут до сад.” Они ће контролисати ученике, директор њих или ће по потреби једни другима у зборници бити модна полиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана