Kod Vrginmosta komemoracija stradalim civilima u Oluji

Srna
Kod Vrginmosta komemoracija stradalim civilima u Oluji

Vrginmost - U selu Pješčanica, opština Vrginmost, danas će, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Centra za suočavanje s prošlošću "Dokumenta", biti održana komemoracija u znak sjećanja na ubijene i nestale civile tokom i nakon akcije "Oluja".

Komemoracija će početi u 10.00 časova ispred crkve Svetog Ilije, a okupljenima će se obratiti predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i Vesna Teršelič iz nevladine organizacije "Dokumenta".

Okupljeni će porukama sjećanja odati počast žrtvama, podsjetiće se na mjesta stradanja i upozoriti na spori proces ekshumacija i identifikacija, te neučinkovito procesuiranje ratnih zločina, saopšteno je iz Srpskog narodnog vijeća.

Nakon skupa u Pješčanici, okupljeni će se uputiti na mjesno groblje u obližnju Gornju Čemernicu, gdje će položiti cvijeće na grob Dmitra Obradovića, predsjednika Skupštine opštine Vrginmost, koji se početkom devedesetih godina zalagao za suživot Hrvata i Srba.

Sutra će u vijećima srpske nacionalne manjine tradicionalno biti pročitana "Izjava sjećanja", kojom se odaje pomen svim žrtvama rata.

Sjednicama će prisustvovati predstavnici svih srpskih organizacija, Srpske pravoslavne crkve i brojni prijatelji i aktivisti.

U srijedu, 5. avgusta na godišnjicu "Oluje", u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci biće održan javni razgovor "Drugi rat" u režiji Olivera Frljića. Pet protjeranih žena različitih nacionalnosti ispričaće svoja sjećanja na ratne dane, na gubitak članova porodice, mučenja i poniženja kroz koje su prošle.

Delegacije Srpske pravoslavne crkve, Srpskog narodnog vijeća i udruženja porodica "Protiv zaborava" 7. avgusta održaće pomen i komemoraciju stradalima u izbjegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti.

U hrvatskoj vojnoj i policijskoj akciji "Oluja" ubijeno i nestalo je oko 2.000 Srba, a više od 250.000 je protjerano iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana