Код Вргинмоста комеморација страдалим цивилима у Олуји

Срна
Код Вргинмоста комеморација страдалим цивилима у Олуји

Вргинмост - У селу Пјешчаница, општина Вргинмост, данас ће, у организацији Српског народног вијећа и Центра за суочавање с прошлошћу "Документа", бити одржана комеморација у знак сјећања на убијене и нестале цивиле током и након акције "Олуја".

Комеморација ће почети у 10.00 часова испред цркве Светог Илије, а окупљенима ће се обратити предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац и Весна Тершелич из невладине организације "Документа".

Окупљени ће порукама сјећања одати почаст жртвама, подсјетиће се на мјеста страдања и упозорити на спори процес ексхумација и идентификација, те неучинковито процесуирање ратних злочина, саопштено је из Српског народног вијећа.

Након скупа у Пјешчаници, окупљени ће се упутити на мјесно гробље у оближњу Горњу Чемерницу, гдје ће положити цвијеће на гроб Дмитра Обрадовића, предсједника Скупштине општине Вргинмост, који се почетком деведесетих година залагао за суживот Хрвата и Срба.

Сутра ће у вијећима српске националне мањине традиционално бити прочитана "Изјава сјећања", којом се одаје помен свим жртвама рата.

Сједницама ће присуствовати представници свих српских организација, Српске православне цркве и бројни пријатељи и активисти.

У сриједу, 5. августа на годишњицу "Олује", у Хрватском народном казалишту у Ријеци биће одржан јавни разговор "Други рат" у режији Оливера Фрљића. Пет протјераних жена различитих националности испричаће своја сјећања на ратне дане, на губитак чланова породице, мучења и понижења кроз које су прошле.

Делегације Српске православне цркве, Српског народног вијећа и удружења породица "Против заборава" 7. августа одржаће помен и комеморацију страдалима у избјегличкој колони на Петровачкој цести.

У хрватској војној и полицијској акцији "Олуја" убијено и нестало је око 2.000 Срба, а више од 250.000 је протјерано из Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана