Коцка узима све више маха

Анита Јанковић-Речевић
Коцка узима све више маха

Бањалука - Клуб лијечених алкохоличара из Бањалуке основао је групу за помоћ патолошким коцкарима, али и да подигне свијест о овој болести зависности која узима све више маха.

Оснивач и предсједница Клуба лијечених алкохоличара Нера Зивлак-Радуловић каже да ово удружење посљедње три године активно ради на подизању свијести грађана о опасностима које коцкање носи са собом, а резултат тог рада је и недавно оснивање групе за лијечење особа које су "загризле у коцку".

- Иако немамо прецизне статистичке податке о томе да ли је повећан број особа са проблемом патолошког коцкања, наша искуства, заснована на свакодневном раду, говоре у прилог  томе, јер се све више људи јавља за помоћ. Рад у групи је најбољи и најуспјешнији начин третмана особа са проблемом  патолошког коцкања - рекла је Зивлак-Радуловић, која је и начелница Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра РС.

Истакла је да је зависност од коцке озбиљан проблем, те да група тренутно броји пет чланова.

- Такве групе и не треба да буду велике. Отвореног је типа и они који завршавају лијечење излазе из групе, а други улазе. Према препорукама, дужина трајања лијечења је од три до пет година - навела је Зивлак-Радуловић и додала да група зависника од коцке ради одвојено од групе лијечених алкохоличара, али да је третман лијечења сличан будући да све болести зависности траже исти приступ јер су хроничне и рецидивирајуће.

Према њеним ријечима, коцки се подједнако одају и млади и стари, те се ниједна старосна група не може издвојити када је у питању овај проблем.

- Иако је женама захтјевније да се јаве на лијечење јер су додатно стигматизоване, и оне се јављају за помоћ и укључују у групе - рекла је Зивлак-Радуловић и додала да је превенција болести зависности константно подизање нивоа свијести и значаја менталног здравља.

Бивши коцкар и први човјек новосадског Центра за едукацију и одвикавање од коцке "Херц тајм" Дејан Станковић каже да је оснивање групе у Бањалуци позитивно, јер се покренула прича о проблему који није нимало безазлен.

Он наглашава да особе које раде са коцкарима морају бити врло пажљиве, стручне и искусне, јер је ријеч о посебном менталном стању људи.

- Коцка је болест зависности која може бити тежа и од хероинске. Лијек од коцке не постоји, а једини начин борбе са овом пошасти је подизање свијести о томе колико могу да буду страшне њене замке - рекао је Станковић и додао да су многи грађани РС затражили помоћ у његовом центру.+++

Едукација

Нера Зивлак-Радуловић каже да је ове године стручни тим Одјељења за болести зависности Клинике за психијатрију УКЦ-а РС, који чине и тим Клуба лијечених алкохоличара, започео едукацију и подизање нивоа свијести запослених на мјестима гдје се приређују игре на срећу.

- Клиника и Асоцијација легалних приређивача игара на срећу РС потписали су меморандум о сарадњи. Овакви програми превенције се раде и у региону - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана