Književna čarolija Rajka Petrova Noga

Mirna Pijetlović
Književna čarolija Rajka Petrova Noga

Banjaluka - Književna nagrada “Đuro Damjanović” za 2012. godinu uručena je juče u Golešima pored Banjaluke uglednom srpskom književniku Rajku Petrovu Nogu za knjigu “Zapiši i napiši”.

Nagradu mu je uručio vršilac dužnosti predsjednika Udruženja književnika Republike Srpske Zoran Kostić, pored novosagrađene crkve u Golešima gdje je književnik Đuro Damjanović sahranjen.

- Dobio sam mnogo nagrada koje nose imena značajnih književnih predaka, ali ovo je prva nagrada koju dobijam, a koja nosi ime generacijskog drugara. To je potpuno različito, intimnije i tužnije osjećanje. Proveo sam divne trenutke sa Đurom i znao sam kakvu pjesničku čaroliju nosi i zato mi je ova nagrada naročito draga - rekao je Rajko Petrov Nogo povodom dobijanja nagrade.

O nagradi, koju dodjeljuje Udruženje književnika Republike Srpske je odlučivao žiri sa Matijom Bećkovićem na čelu, te članovima Nikolom Asanovićem i Duškom Pevuljom.

- Đuro Damjanović je Kočićev i Ćopićev književni parnjak i jezički potomak i književni junak. Jezik koji ga je rodio i zadojio Đuro nije samo osećao i slutio nego i znao - zapisao je Bećković u pismu povodom dodjele priznanja.

Bećković nije bio u mogućnosti da prisustvuje dodjeli nagrade koju čine povelja i novčani iznos.
Pevulja je naglasio da mu je zadovoljstvo što drugu godinu zaredom učestvuje u radu žirija za dodjelu nagrade “Đuro Damjanović”.

- Knjiga upečatljivog naslova “Zapiši i napiši” neobično je zanimljivo i inventivno komponovano djelo sastavljeno od memoarskih zapisa, u čijem središtu su neka od najistaknutijih imena srpske književnosti iz druge polovine 20. vijeka: Ivo Andrić, Meša Selimović, Miloš Crnjanski, Branko Ćopić, Oskar Davičo, Danilo Kiš, Slobodan Selenić - rekao je Pevulja.

Prema njegovim riječima, nagrađena knjiga Rajka Petrova Noga sadrži briljantne esejističke tekstove o nekim od ovih pisaca.

- U knjizi “Zapiši i napiši” nalaze se i pjesme Rajka Petrova Noga smještene između memoarskih zapisa i esejističkih tekstova. Nogovi memoarski zapisi ostvareni su sa jednom izuzetno suptilnom ravnotežom između neposrednih doživljaja i diskretnih, ali dragocjenih, naknadnih zapažanja, što tekstovima daje ravnotežu i mjeru - istakao je Pevulja.

Dodjeli su prisustvovali predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, sveštenstvo, porodica i prijatelji Đure Damjanovića.

Ovom prilikom služen je parastos na grobu Đure Damjanovića.

Nagrada

Kostić je napomenuo da je nagrada “Đuro Damjanović” ustanovljena 2010. godine, a prvi dobitnik, koji je proglašen 2011. godine, je Predrag Gugo Lazarević za knjigu “Andrić o Bosni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Srpska bogatija za 27 beba
Srpska bogatija za 27 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana