Књижевна чаролија Рајка Петрова Нога

Мирна Пијетловић
Књижевна чаролија Рајка Петрова Нога

Бањалука - Књижевна награда “Ђуро Дамјановић” за 2012. годину уручена је јуче у Голешима поред Бањалуке угледном српском књижевнику Рајку Петрову Ногу за књигу “Запиши и напиши”.

Награду му је уручио вршилац дужности предсједника Удружења књижевника Републике Српске Зоран Костић, поред новосаграђене цркве у Голешима гдје је књижевник Ђуро Дамјановић сахрањен.

- Добио сам много награда које носе имена значајних књижевних предака, али ово је прва награда коју добијам, а која носи име генерацијског другара. То је потпуно различито, интимније и тужније осјећање. Провео сам дивне тренутке са Ђуром и знао сам какву пјесничку чаролију носи и зато ми је ова награда нарочито драга - рекао је Рајко Петров Ного поводом добијања награде.

О награди, коју додјељује Удружење књижевника Републике Српске је одлучивао жири са Матијом Бећковићем на челу, те члановима Николом Aсановићем и Душком Певуљом.

- Ђуро Дамјановић је Кочићев и Ћопићев књижевни парњак и језички потомак и књижевни јунак. Језик који га је родио и задојио Ђуро није само осећао и слутио него и знао - записао је Бећковић у писму поводом додјеле признања.

Бећковић није био у могућности да присуствује додјели награде коју чине повеља и новчани износ.
Певуља је нагласио да му је задовољство што другу годину заредом учествује у раду жирија за додјелу награде “Ђуро Дамјановић”.

- Књига упечатљивог наслова “Запиши и напиши” необично је занимљиво и инвентивно компоновано дјело састављено од мемоарских записа, у чијем средишту су нека од најистакнутијих имена српске књижевности из друге половине 20. вијека: Иво Aндрић, Меша Селимовић, Милош Црњански, Бранко Ћопић, Оскар Давичо, Данило Киш, Слободан Селенић - рекао је Певуља.

Према његовим ријечима, награђена књига Рајка Петрова Нога садржи бриљантне есејистичке текстове о неким од ових писаца.

- У књизи “Запиши и напиши” налазе се и пјесме Рајка Петрова Нога смјештене између мемоарских записа и есејистичких текстова. Ногови мемоарски записи остварени су са једном изузетно суптилном равнотежом између непосредних доживљаја и дискретних, али драгоцјених, накнадних запажања, што текстовима даје равнотежу и мјеру - истакао је Певуља.

Додјели су присуствовали предсједник Aкадемије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, свештенство, породица и пријатељи Ђуре Дамјановића.

Овом приликом служен је парастос на гробу Ђуре Дамјановића.

Награда

Костић је напоменуо да је награда “Ђуро Дамјановић” установљена 2010. године, а први добитник, који је проглашен 2011. године, је Предраг Гуго Лазаревић за књигу “Aндрић о Босни”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана