Klupe čekaju đake

Milijana Latinović
Klupe čekaju đake

Banjaluka - Učenici većine škola u RS novu školsku godinu će započeti u utorak u okrečenim i uređenim učionicama.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je u petak da će nastava početi u 187 osnovnih i 92 srednje škole.

- U školskoj 2015/2016. godini nastavu će pohađati oko 137.000 učenika, od kojih oko 94.000 u osnovnim i 43.000 u srednjim školama - kazao je Malešević.

Dodaje da je broj učenika upisanih u prvi razred u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu, pa će u školske klupe od ove godine prvi put sjesti 10.422 učenika.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović ranije je potvrdio da su sve škole u materijalnom i tehničkom smislu spremne za početak nastave.

- Još se rješavaju kadrovska pitanja jer su u toku konkursi. Neće biti tehnološkog višaka, već će nastavnici koji budu imali manjak časova, dobiti časove u drugoj školi - kazao je Damjanović.

Škole koje su stradale u prošlogodišnjim poplavama, obnovljene su i dočekaće đake u novom ruhu. Jedna od njih je i OŠ "Dositej Obradović" u Srpcu.

- Učionice su okrečene, a štetu od poplava smo sanirali - rekao je sekretar škole Mišo Vidović.

U đačke klupe u bijeljinskoj OŠ "Jovan Dučić" od 1. septembra sješće 1.210 učenika.

- Raspust smo iskoristili za rekonstrukciju centralne škole. Pored građevinskih radova na međuspratnoj konstrukciji, zamijenjena je kompletna stolarija, izmijenjene kanalizacione cijevi, urađeni podovi i sanirane elektroinstalacije - rekao je direktor škole Miodrag Živanović.

Dodaje da je područna škola u mjestu Patkovača bila poplavljena, ali je šteta sanirana, a učionice okrečene.

Osnovci koji nastavu pohađaju u školi "Sveti Sava" Kotor Varoš, nova znanja sticaće u okrečenim učionicama.

- Kao i svake godine, i ovaj ljetni raspust iskoristili smo za čišćenje i pripremu prostorija, kako bi se nastava održavala u ugodnom ambijentu - rekli su u ovoj školi.

Direktor OŠ "Šamac" Slobodan Čeliković rekao je da će nastava u ovoj školi početi na vrijeme, ali da su još uvijek u toku radovi u prizemlju škole.

- Ranije smo imali kabinetsku nastavu. U poplavama je škola pretrpjela veliku štetu, koja je dobrim dijelom sanirana. S obzirom na to da još traje zamjena podova u donjem dijelu škole, nastavu ćemo izvoditi samo u učionicama na spratu - kazao je Čeliković.

Tokom prošle školske godine, za sanaciju 54 osnovne i srednje škole stradale u poplavama, obezbijeđeno je 12,93 miliona KM iz EU programa za oporavak od poplava. Pred početak ove školske godine Vlada RS odobrila je 380.000 KM za sanaciju sistema grijanja u školama.

Prnjavor

Parket u školskoj dvorani OŠ "Nikola Tesla" u Prnjavoru, koju pohađa 970 đaka, deformisan je tokom ljeta, pa dvorana neko vrijeme neće biti u funkciji.

- Potrebno nam je oko 30.000 KM kako bismo postavili nove podove. Intenzivno radimo na rješavanju ovog problema, kako ne bi trpjela nastava fizičkog vaspitanja - rekao je direktor škole Vojin Gluvić.

B. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana