Ključ novih soba za najbolje studente

Dragana Keleč
Ključ novih soba za najbolje studente

Banjaluka - Studente će u novoj akademskoj godini dočekati otvorena vrata četvrtog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci, a njihovo rukovodstvo zatražiće da nove sobe dobiju oni koji su ostvarili najbolji uspjeh tokom školovanja.

Direktor Studentskog centra "Nikola Tesla" Zoran Babić kaže da je o tome već neformalno razgovarao i sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Stankom Stanićem i da priprema zvaničan prijedlog, koji će uputiti rukovodstvu Univerziteta.

- Ideja je da sa svih 16 fakulteta banjalučkog Univerziteta prvenstvo prilikom smještaja u novoizgrađenom četvrtom paviljonu dobiju najbolji studenti. Naravno, preostali dio slobodnih mjesta bio bi namijenjen za ostale studente - istakao je Babić.

Prema njegovim riječima, cijena smještaja u četvrtom paviljonu biće deset maraka mjesečno.

- Ne bi bilo loše kada bi se najboljim studentima omogućilo besplatno stanovanje. Ne vidim razlog zašto fakulteti ne bi platili dio troškova za studente koji imaju najbolji uspjeh i time da ih podstaknu da budu još bolji - istakao je Babić.

Prijedlog rukovodstva banjalučkog studenjaka podržaće i predstavnici studenata. Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović kaže da je sasvim opravdano da najbolji studenti dobiju nove sobe.

- Takva praksa je u zemljama u regionu i ne vidim razlog zašto naši najbolji studenti ne bi dobili prednost prilikom konkurisanja za studentski smještaj - istakao je Obradović.

Konkurs za smještaj u banjalučkom Studentskom centru "Nikola Tesla" trebalo bi da bude raspisan u avgustu.

Kada novoizgrađeni četvrti paviljon bude pušten u upotrebu, studenti u Banjaluci imaće na raspolaganju oko 1.750 kreveta.

Prodaja kreveta

Zoran Babić kaže da se i dalje u studentskim domovima bore sa ilegalnom prodajom kreveta.

- Lani smo imali 280 takvih slučajeva. Međutim, veoma je teško zaustaviti preprodaju i adekvatno kazniti njene učesnike. U te radnje često su umiješani studenti koji su suočeni sa lošom finansijskom situacijom i kada je u pitanju prodaja i kupovina kreveta - kazao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana